Zuid Afrika Camperreis #6 – Kruger Park – Punda Maria

Van Mapungube naar het Kruger National Park

Om half zes staan we op en het is te merken dat er wat routine begint te komen in wie wat wanneer doet. Wederom om kwart over zes rijden we weg. Veel sneller zal het niet worden, maar drie kwartier is toch een mooie prestatie. Eerst weer lekker rammelen op de dirt road, daarna de bekende potholes, dan weer langs de Main Gate van Mapungubwe en dan nog een heel stuk.


Route van Mapungubwe naar Kruger Park

 
Twee uur later zijn we in Musina. Ons was verteld vlak voor de eerste Baobab boom aan de rechterzijde linksaf te slaan voor een tire repair. Hier blijken ze enkel te kunnen plakken, geen apparatuur om de band van de velg te halen. Hij wijst ons aan waar dat een paar honderd meter verderop wel zou moeten kunnen. En inderdaad, voor 60 Rand (3,60 euro) kunnen ze de band repareren. Een half uurtje later is de band gerepareerd en verwisseld met de reserveband die toch van wat mindere kwaliteit is. Overigens, voor wie het zich af vraagt, je ziet hier nog maar een enkele blanke. Allemaal zwarten, schijnen ook veel te komen vanuit Zimbabwe om hier inkopen te doen omdat daar helemaal niets is. Behalve voor de zekerheid weer tanken doen we ook nog inkopen bij de Spar. De braai moet vanavond ten slotte weer aan, maar de schappen zijn hier duidelijk minder uitbundig gevuld dan in Johannesburg. De mensen klagen ook dat het allemaal zo duur is geworden. Dat is inderdaad niet leuk voor hun. (Voor ons zijn de prijzen juist lekker laag…)


Banden plakken in Musina
Herfst

 
Zwart Afrika?

Vanaf Musina gaan we een stuk over de N1 tolweg. Het is hier heuvelachtig en op sommige stukken zie je ineens dat het hier herfst is (in mei). Bij een beperkt aantal bomen zie je toch de bladeren geel worden. In het zonlicht levert dat op een helling een prachtige mix van groene en gele bomen. Verderop worden we staande gehouden bij een politie controle. Mijn vrouw rijdt op dat moment. De agente tegen mijn vrouw: “ik wil graag uw pet en uw sjaal”. Mijn vrouw: dat kan helaas niet, ik heb er maar een stel van. Ik schat in dat het een grapje is en prompt vraag ik de agente of ik haar (politiepet) kan kopen. “Met embleem?”, vraagt zij. Ja met embleem. Het ijs is gebroken. Zoals blanken meer moeite hebben om zwarten van elkaar te onderscheiden, zo schijnen zwarten niets te bakken van het inschatten van onze leeftijd. Vermakelijk. Zo oud? Vraagt de agente aan mij hoe mijn vrouw dan was op haar vijfentwintigste. “Heel erg mooi”, zeg ik en om latere discussies te voorkomen zeg ik snel, dat ze dat nog steeds is. Na controle van het rijbewijs en gezegd hebbende dat onze kinderen ook wel heel mooi moeten zijn, wenst zij ons verder een goede reis.
Nadat we zijn afgeslagen van de N1 en naar het oosten rijden wordt het snel bergachtig. Niet zo heel hoog, maar op een gegeven moment rijden we toch even in de wolken. We krijgen zo waar wat regen. Als het weer wat vlakker is dan is het over met alle nature en game reserves. Veel kleine dorpjes, hier en daar met ronde woningen met een rieten puntdak (zó Afrikaans). Alle plaatsnamen zijn hier ook onuitspreekbaar en we zitten kennelijk in een stuk zwart-Zuid-Afrika. Langs de weg nu af en toe een waarschuwingsbord voor overstekend vee. Prompt moet ik fors in de remmen voor een stel koeien die hun baas een eindje vooruit zijn en in hun wijsheid vast besluiten over te steken. Ze kennen de weg. Ik steek vriendelijk mijn hand op naar de koeienhoeder die deze beantwoordt met een brede witte glimlach, blij dat al zijn koeien de oversteek weer hebben overleeft.


Ronde hutten woningen

Overstekend vee

 

Punda Maria

Bij de Punda Maria ingang van het Kruger Park moeten we weer de nodige gegevens verstrekken en vervolgens naar de 10 km verderop gelegen camping. Als aankomstgeschenk zien we op weg naar de camping vast voor het eerst een heleboel buffels. Op de camping weer inchecken en een plaatsje uitzoeken. Dat valt nog niet mee want het aantal stroompalen is beperkt en iedereen werkt hier met enorme verlengsnoeren. Die hebben wij natuurlijk niet bij ons en als wij daardoor een beetje ongelukkig plaatsje moeten kiezen schiet er gelijk een buurman op ons af om een verlengsnoer uit te lenen. Als wij daarna op een betere plaats staan vraagt hij of we ook nog vers water moeten hebben. We staan echter een eindje af van het toiletgebouw en als wij hem vragend aangekeken hebben komt hij direct aanzetten met een complete haspel met veertig meter waterslang. Zo gedaan, ook de watertank weer bijgevuld. Nog even hout halen in het winkeltje, de barbecue aan en genieten van het inmiddels weer droge weer. Overal staan groepjes (blanke) Zuid-Afrikaners met elkaar te keuvelen. Een gezellige sfeer heerst hier. En daar drinken we op.


Ingang Kruger Park - Punda Maria

Buffels

 

Deze Zuid Afrika reis is voor 1.550 euro p.p. geboekt bij TravelWorld:
www.travelworld.nl

Rondje Punda Maria

We hebben al zo veel moois gezien, maar dat was allemaal buiten het Kruger Park. Zou het Kruger Park ons nog meer kunnen bieden? We gaan zes dagen Kruger Park tegemoet dus we zullen het zien. Vandaag maken we in ieder geval niet zo’n snelle start. We besluiten te beginnen met de 25 km lange Mahoni Loop die zo ongeveer in een wijde boog om Punda Maria heen loopt. Met een vaartje van 17 km per uur over het zand en de stenen en regelmatig stoppen zijn we zo weer ruim twee uur zoet. Het is een heuvelachtig landschap met prachtige bomen, maar we zien weinig wild. Pas na verloop van tijd wordt het wat drukker en komen allerlei impala’s in beeld. De mannetjes weer heel erg in de weer indruk te maken bij de wijfjes, maar nog steeds kan het luide burlen hen niet overtuigen. Verder nog wel wat wrattenzwijnen. Ja, en dan uiteindelijk ook nog de herten waar deze landstreek naar is genoemd: de Nyala’s met witte streep onder de ogen.
Terug op de camping toch nog even de bandenspanning laten controleren. De gerepareerde band lijkt iets zacht maar er blijkt juist te veel lucht in te zitten.


Wratten zwijnen
Nyala's

 

Alle artikelen over de camperreis door Zuid Afrika:

Bekijk de exclusieve ReisDrift.Net video op YouTube:
 


Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.