Sri Lanka, Nederlands Welkom Dorp

Sri Lanka is een mooi land met prachtige natuur en buitengewoon vriendelijke mensen. In de Zuid-Aziatische regio staat Sri Lanka, na de Maladiven, op de tweede plaats wat betreft inkomen per hoofd van de bevolking (Wikipedia, bedankt). Maar, zoals altijd en overal, de welvaart is niet gelijk verdeeld. Sommigen zijn uitzonderlijk rijk en veel, heel veel meer mensen zijn arm. Zeer arm. En in dit land geldt dit zeker ook voor de ouderen die geen nakomelingen hebben om voor hen te zorgen.

In 1979 kwam de Nederlandse succesvolle zakenman Herman Steur naar Sri Lanka om een garnalen exportbedrijf te starten. In plaats daarvan werd hij filantroop met een roeping om de allerarmsten in Sri Lanka te helpen en hij startte het Family Help Programm, Holland – Sri Lanka. Onderdeel van zijn hulpprogramma is het Nederlandse Welkom Dorp voor dakloze ouderen, met name voor diegenen die op straat leven. Het Welkom Dorp verschaft de accommodatie, eten en in feite een geheel nieuw leven voor deze dakloze ouderen zonder daarvoor ook maar iets te berekenen. Momenteel leven er zo’n 250 ouderen en meer dan 1500 hebben er al van geprofiteerd sinds de opening van het dorp in 1996.


Gezelligheid rond het plein

De huisjes uit Monnickendam

Er wordt goed gezorgd voor de ouderen

 
Herman Steur is helaas op 24 maart 2012 overleden op de leeftijd van 82 jaar, maar zoals ze wel eens zeggen, zijn geest leeft voort en zo ook zijn nalatenschap aan de bevolking van Sri Lanka. De huizen in het Welkom Dorp zijn gebaseerd op de stijl van die in Monnickendam. Elk huis in het dorp heeft twee kamers en verschaft leefruimte voor 2 tot 4 mensen. Mannen en vrouwen leven in aparte huizen. Er is een klein hospitaal en ook een gesloten “afdeling” voor dementerenden en er zijn zusters die de benodigde zorg leveren. Om 12.00 uur slaat de klok op het centrale plein ten teken dat het lunchtijd is. De keuken ziet er modern uit met een enorme koelkast. Er is lunch voor zo’n 250 mensen die dus een dak boven hun hoofd hebben, te eten krijgen en elkaar gezelschap kunnen houden. Duidelijk een heel wat betere plaats dan langs de kant van de weg. De mensen lijken ook wel gelukkig met hun lot en ze groeten ons allemaal uiterst vriendelijk.


Lunch voor de 250 bewoners

Zoeken naar de gekochte plek

Afscheid

 
Mocht je in de buurt komen van het Welkom Dorp (het is niet zo ver boven Colombo) dan is het een een leuk idee om het dorp met een bezoek te vereren. Als je je van te voren aanmeldt dat wordt je welkom geheten met een kop thee en je krijgt een rondleiding door een van de bewoners. Het is ook mogelijk het dorp actief te helpen, bijvoorbeeld met “adopteer een oma”. Nee, niet hetzelfde als “adopteer een kip” en zeker geen webcam. Het is ook mogelijk een stukje grond te “kopen”. Je krijgt een certificaat en hoewel je natuurlijk nooit weet of ze dezelfde vierkante meter niet nogmaals verkopen, daar gaat het natuurlijk niet om. Je krijgt een plattegrond waarop de plaats is aangegeven en de lol zit er gewoon in om daar te zijn en samen met degene die je rondleidt die locatie ook daadwerkelijk op te zoeken.
 


Het Nederlandse Welkom Dorp in Sri Lanka, de hemel op aarde voor dakloze ouderen?
Een prachtige plaats in een prachtig land.
 

Alle artikelen over deze reis naar Sri Lanka:

Met de Emirates Airbus A380-800 over Amsterdam
Rondreis Sri Lanka met privé chauffeur
Mijn eerste dag in Sri Lanka
Sri Lanka en het Nederlandse Welkom Dorp

Deze reis is geboekt bij KRAS:


 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording
 


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.