Rondreis Sri Lanka met privé chauffeur

Inderdaad. Met een privé chauffeur een zeer betaalbare rondreis door Sri Lanka. Op papier ziet het er zeer aantrekkelijk uit en het mooie is, dat is het ook…

Wij gaan vanaf Schiphol via Dubai naar Colombo, met Emirates. Dat is al een mooi begin (zie ook vertrek met Airbus A380 boven Amsterdam). Nadeel is wel dat je midden in de nacht wat uren moet doorbrengen op het vliegveld van Dubai, om daarna de reis weer te vervolgen naar Colombo. Op het vliegveld in Colombo blijkt dat er nog meer koppels deze rondreis hebben geboekt. We krijgen allemaal een eigen chauffeur toegewezen en gaan op weg naar onze eerste overnachtingsplaats. Zo krijgen we ook vast de eerste indrukken (zie ook mijn eerste dag in Sri Lanka) van een prachtig land met vriendelijke mensen. In het hotel zien we weer de mede-rondreis-genoten. Eigenlijk wel leuk, helemaal op jezelf en toch een paar ‘lotgenoten’ om de ervaringen mee te delen. Het hotel ligt vlakbij het strand en daar is het letterlijk uitwaaien. Hoge golven waarvan de koppen verstuiven in de wind. In de verte de skyline van Colombo. Het valt op dat iedereen graag een praatje wil maken, van lokale strandgangers tot en met de pool-boy die het zwembad schoonhoudt en de stoelen klaarzet. Behalve dat het volgens mij in hun vriendelijke aard zit, zien ze het ook allemaal als manier om hun Engels te verbeteren en daarmee de mogelijkheid hun toekomst wat te kunnen verbeteren.

Route kaart Sri Lanka

 

De chauffeurs slapen altijd ergens anders, ongetwijfeld heel wat minder lux. Na het ontbijt staan ze op de afgesproken tijd klaar om ons mee te nemen. Wij maken van de gelegenheid gebruik om via een kleine omweg langs het Welkom Dorp te rijden. Dit dorp is opgezet door een Nederlands zakenman die zich het lot van de talloze dakloze ouderen aantrok. Hij heeft een prachtig dorp in Hollandse stijl opgetrokken waar nu heel wat oudjes hun dagen relatief comfortabel kunnen doorbrengen.

Anuradhapura
Verder richting de tempels van Anuradhapura waar we de gehele volgende dag nodig hebben om een en ander te zien en dan is het nog maar een gedeelte. Het valt op dat veel van deze tempels gewoon in gebruik zijn. De meeste zijn boeddhistisch, maar er zijn ook veel Hindoe tempels. Schoenen inleveren bij de ingang, petten af. Petten af? Ik verbrand levend op m’n kop. Dan maar een sjaal om mijn hoofd, ook een beetje raar… Het is voornamelijk de lokale bevolking die hier een bezoek brengt, maar het leuke is dat ze ook nergens raar opkijken van die blanke toeristen.

Sigiriya
De route van de volgende dag voert ons langs de beroemde leeuwenrots bij Sigiriya. In de hitte is het afzien om boven op de rots te komen, maar het uitzicht is werkelijk adembenemend. In de ruïnestad Polonnaruwa brengen we een bezoek aan de liggende boeddha en in Dambulla aan de bijzondere rotstempels.


De tempels van Anuradhapura

De leeuwenrots bij Sigiriya

De liggende Boeddha in Polonnaruwa

De rotstempel van Dambulla

 

Kandy
De stad Kandy is het centrum van de traditionele cultuur in Sri Lanka en een culturele avond kan dan ook niet ontbreken. Verder is een bezoek aan de Tempel van de (linkerbovenhoek) Tand van Boeddha een must, evenals het wandelen door een prachtige botanische tuin. Het bezoek aan een edelsteenmuseum doet voor ons aan als een verplicht nummer, maar ik weet het, sommige mensen zijn er gek op.

Pinnawela
Laat je hart smelten in het olifanten weeshuis in Pinnawela. Olifanten hebben trouwens prachtige ogen met hele lange wimpers. Vergeet van te voren niet om uit te zoeken wanneer de olifanten gaan baden in de rivier, een onvergetelijk schouwspel wat je gezien moet hebben. Aan te raden is een lunchtafeltje op het balkon/terras langs de rivier. Wanneer de olifanten door de straat aan komen lopen moet je dat ook even zien. De zonneschermen gaan omhoog en de luiken voor alle winkeltjes gaan dicht en de olifanten lopen vlak langs je naar de rivier. Je kunt meehelpen een baby olifantje te wassen en het schouwspel verder meemaken vanaf het terras. Schitterend.

Ceylon
Sri Lanka heette vroeger Ceylon en wie heeft niet gehoord van de thee met deze naam. Een bezoek aan een theeplantage mag dus niet ontbreken. De theepluksters kiezen met zorg de juiste blaadjes uit die in de fabriek weer worden uitgesorteerd voor de verschillende kwaliteiten thee.  Na afloop weet je hoe de thee wordt gemaakt en zal je een kopje thee extra waarderen (als je van thee houdt).


Olifantenweeshuis in Pinnawela

Olifanten baden in de rivier

Theeplantage

Kandy

Op safari

 

Met de trein
Met de trein door het hoogland is leuk om te doen. Vanaf een gereserveerde stoel heb je prachtig uitzicht over de bergen. Ondertussen kan je stiekem ook nog kijken naar de, ongetwijfeld meer gefortuneerde, families die ook een gereserveerde plaats hebben.

Op safari
Vanuit de bergen weer naar het veel hetere zuiden waar je kunt deelnemen aan een safari. Rijdend in een open safari truck kan je echt genieten van het prachtige landschap. Af en toe waan je je in Afrika. Het is bijna niet mogelijk om terug te keren zonder wilde olifanten gezien te hebben, maar ook herten, veel soorten apen, buffels, vogels van allerlei pluimage en misschien zelfs een krokodil.

Galle
In Galle aan de zuid-west kust brengen we een bezoek aan een oud Nederlands fort uit de V.O.C. tijd wat nog altijd uitkijkt over de oceaan. Daarna eindigt de rondreis zodat we nog een paar dagen aan het strand kunnen bijkomen van deze absoluut fantastische rondreis door een schitterend land met bijzonder vriendelijke mensen.

 

Alle artikelen over deze reis naar Sri Lanka:

Met de Emirates Airbus A380-800 over Amsterdam
Rondreis Sri Lanka met privé chauffeur
Mijn eerste dag in Sri Lanka
Sri Lanka en het Nederlandse Welkom Dorp

Deze reis is geboekt bij KRAS: 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording
 


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.