Plan je Sygic of TomTom route op de pc in Google Maps

Navigeren in de auto

Auto-navigatie systemen zoals Sygic of TomTom zijn fantastisch om je ergens naar toe te dirigeren. Je geeft op een gemakkelijke manier aan naar welke plaats (eventueel in een ander land) en naar welk adres je wilt. En er zijn veel apps die bij het tonen van een adres, bijvoorbeeld vanuit de contacten, direct de mogelijkheid geven om de navigatie er naar toe te laten gaan. Met een klein beetje moeite kan je er ook nog wel een tussenpunt in krijgen, maar om op zo’n klein schermpje een hele route te plannen, met onderweg tussenstops voor bijvoorbeeld een bezienswaardigheid, dat is minder eenvoudig. Het is gewoon lastiger omdat je het overzicht een beetje mist wat je wel hebt op een groot PC scherm.

vlcsnap-Google-Maps00014
 
Google Maps

Op een groot PC scherm is Google Maps eigenlijk onovertroffen om een mooie route te kunnen plannen. Zodra je wat intikt helpt Google je met een voorzet. Laten we als voorbeeld een route inplannen voor de eerste twee dagen van onze komende vakantie in Zuid Afrika:

 1. We beginnen bij de verhuur van onze camper: 17 Sim Road, Pomona, Kempton Park, in de buurt van het vliegveld van Johannesburg. Zodra we dat hebben ingegeven in het invoerveld zoemt Google Maps in op de locatie. En dan is het aardig dat we vast kunnen zien hoe het er daar uit ziet en of we dus wel op de goede locatie zijn. Dat kan dan weer mooi met Streetview wat we op de juiste plek starten vanuit Maps (zie ook de instructievideo onder aan dit artikel). Het ziet er goed uit, we zien onze verhuurder op het bord staan langs de weg.
 2. Om nu een bestemming in te voeren klikken we met de rechtermuis op de locatie van vertrek en kiezen voor “Add Destination”. Nu gebruik ik de coördinaten die bij de betreffende camping vermeld staan (dit is een nauwkeurige aanduiding die vooral handig is als er geen sprake is van exacte adressen) en we vullen we in –25.3443 28.40549 (Camping Thornbirds, Dinokeng Lodge Gauteng). Met Streetview zien we hier op de hoofdweg dat onze bestemming via een zandweg bepaald niet goed is aangegeven. We zijn vast gewaarschuwd. Via de satelliet view van Google Maps kunnen we wel zien dat dit echt de juist afslag is naar de camping.
 3. Druk dan op het plusje onder onze laatste bestemming. Voor het voorbeeld vullen we nu het adres in van de tweede camping.  In dit geval voer ik in -24.541336, 27.479411 wat hoort bij Marakele National Park / Bontle Restcamp. En weer even de controle of dit wel is waar we moeten zijn: Inzoomen en dan met Streetview naar de juiste plaats gaan. Er staat inderdaad een bord voor de ingang van het Marakele National Park.

Gebruik Google Maps om locaties te zoeken
Streetview laat ons vast zien hoe het er uit ziet
Overzicht van het terrein vanuit de satelliet
Afslag zandweg zonder duidelijk bord

 
Google Spreadsheet (in Drive)

 1. Nu we een route hebben samengesteld en gecontroleerd kunnen we deze gaan bewaren. De simpelste manier hiervoor is de complete link bovenin de browser te kopiëren en te bewaren. Wij hebben bijvoorbeeld een spreadsheet gemaakt waarin alle wetenswaardigheden per dag staan opgesomd. Hier slaan we dus ook de route op voor een bepaalde dag. In ons voorbeeld is dat
 2. https://www.google.nl/maps/dir/ …
 3. Wanneer je een Google Spreadsheet maakt dan kan je deze gemakkelijk delen. Je kunt dan zelfs met z’n tweeën tegelijk aan het werk in dezelfde spreadsheet om allebei vast een stukje van de reis in te kunnen vullen. Het mooiste is dat je aanvullingen van de ander ook direct te zien krijgt.

ITN Converter


ITN Converter

 
OK. Nu hebben we een mooie route en manieren om die te kunnen wijzigen en bewaren. Maar hoe kunnen we deze route nu gaan gebruiken in ons navigatie systeem. Google Navigation willen we niet gebruiken want dan heb je een internet verbinding nodig en die hebben we niet onderweg. Dan moet we dus een truc gebruiken om onze route over te kunnen gaan nemen. En dat is nu precies wat mogelijk is met het programmaatje ITN Converter.

Waar halen we die ITN Converter vandaan, hoe installeren en gebruiken we die dan?

 1. Ga naar de website vanwaar we dit programma kunnen binnenhalen:
  http://reisdrift.net/Tools/ITNConverter
 2. Klik op de link voor Desktop Version (Installer.exe)
 3. Wanneer het programma is binnengehaald, klik dan op Open en Run (Uitvoeren).
 4. Selecteer de taal (Nederlands wordt ondersteund).
 5. Selecteer welke navigatie gebruikt gaat worden.
 6. Na installatie kan de ITN Converter direct gestart worden.
 7. Kopieer onze Google Maps link (dat hele lange verhaal) in het invoerveld achter Name:
 8. ITN Converter ziet direct dat het om een route gaat en vraag toestemming deze te mogen interpreteren. Geef Yes.
 9. Geef nu achter Name: een naam in voor de betreffende route. Om deze later gemakkelijk te kunnen herkennen is het handig met de reisdatum te beginnen, gevolgd door de naam van de bestemming. Op deze wijze is de route ook straks in onze navigatie weer gemakkelijk te herkennen.
 10. Kies onderin voor de navigatie die straks gebruikt gaat worden. In ons geval wordt het formaat voor onze Sygic versie: Sygic GPS Navigation 13 & 14 (*.itf). (Er zijn heel veel mogelijkheden voor het kiezen van de juiste navigatie software, waaronder ook TomTom).
 11. Vervolgens kunnen we via de Export knop  nu een bestand wegschrijven wat door Sygic gebruikt kan worden als een complete route beschrijving.

Importeren van de route in Sygic


Sygic en onze geïmporteerde route
En starten maar. Goede reis!

 
De laatste stap is dan het importeren van het route definitie bestand in Sygic. Dit is het gemakkelijkst voor elkaar te krijgen door de volgende stappen uit te voeren:

 1. Verbind je smartphone met de PC via een USB verbinding.
 2. Zorg er voor dat jet telefoon zichtbaar is als externe schijf. (Aangesloten op uw PC als media apparaat).
 3. Exporteer nu eerst het route bestand naar je gewone harde schijf. (Het ITN Converter programma laat helaas niet onze telefoon zien als map onder This PC, dus moeten we het bestand eerst even lokaal opslaan).
 4. Open nu een Windows verkenner (explorer) en ga naar de locatie waar je het bestand hebt neergezet.
 5. Selecteer het bestand en kopieer het naar het klembord (clip board, Ctrl-c, of rechtermuisklik en kopiëren).
 6. Ga dan in de Windows verkennen naar de juiste map op je telefoon. Dat is even zoeken, maar ergens moet de volgende Sygic map te vinden zijn:
  Sygic/Res/itinerary
 7. Dit voorbeeld is ook te zien op de onderstaande instructie video.
  Omdat op mijn eigen telefoon Sygic op een externe SD kaart staat moest ik veel verder zoeken. Ik vond betreffende directory hier:
  This PC\Johan van Toll S4\Card\Android\data\ com.sygic.aura\files\ Sygic\Res\itinerary.
 8. Kopieer ons route bestand naar deze map: Rechtermuisklik gevolgd door plakken (paste).
 9. Open nu Sygic en gia via het * (sterretje) naar de favorieten.
 10. Daar is onder Locaties & Routes onze zo juist toegevoegde route te vinden.
 11. Selecteer de juiste route en starten maar…
 12. Goede reis!!!

Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording
 
Instructie video door ReisDrift.Net


 


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

13 thoughts on “Plan je Sygic of TomTom route op de pc in Google Maps

 1. Je kunt het beste eerst de gewenste route van A naar B met Google My Maps maken. De definitieve route wordt daarna vanuit MyMaps als een .kml bestand geexporteerd. Met het programma GPSBabel kan het .kml bestand weer geconverteerd worden naar een .gpx-bestand, vooraf geef je als optie het aantal tussenpunten aan. Met ITN-converter maak je van het laatste .gpx bestand een bestand dat gelezen kan worden door Sygic. Controleer daarna of alle tussenpunten aansluitend op de gewenste route liggen. Verplaats het .itf daarna naar de smartphone. Android via filesysteem en IOS via dropbox.

 2. Waar zet ik het bestand neer op een iphone ??
  Ik heb de laatste versie van Sygic en Tomtom.
  Iemand ervaring ??

  Alvast bedankt,
  Pieter

 3. Hier was ik naar op zoek. Op deze manier kan ik mijn oude telefoon als navigatie gebruiken op de motor.
  De uitleg is duidelijk, correct en helder.
  Bedankt voor deze duidelijke handleiding.

 4. De truc is leuk …..maar je hebt er niet echt veel aan …helaas.
  In Google maps een route uitgezet van NL naar Frankrijk …..Zag er goed uit.
  Tevreden de link naar ITN Converter gekopieerd ….bewaard als Sygic route.
  Gekopieerd naar de juiste map in Sygic……
  Maakt Sygic er verdorie zelf een nieuwe route van ….
  Wat blijkt : ITN Converter neemt alleen de coördinaten over van begin- en startpunt uit de Google Maps link ….Verder blijkbaar niks….
  En dus maakt Sygic zelf maar een route aan …

  Niet voor een gat te vangen : zelfde route bewaard als Garmin GPX ….
  Helaas kunnen Mapsource en Basecamp niks met die bestanden
  Na uren gedonder is maar 1 ( voor mij ) conclusie : Zag er leuk uit …had goede hoop …. maar verder veel tijd verloren aan een hopeloze zaak …

  • Om in Sygic tussenpunten over te nemen moeten deze ook in Google Maps worden gedefinieerd. In feite bevat de te kopiëren URL dan ook alle tussenpunten.

   • Je kunt het beste eerst de gewenste route van A naar B met Google My Maps maken. De definitieve route wordt daarna vanuit MyMaps als een .kml bestand geexporteerd. Met het programma GPSBabel kan het .kml bestand weer geconverteerd worden naar een .gpx-bestand (vooraf kan het aantal tussenpunten worden aangegeven. Met ITN-converter maak van deze laatste .gpx een bestand dat gelezen kan worden door Sygic. Controleer daarna of alle tussenpunten aansluiten op de gewenste route liggen. Verplaats het .itf daarna naar de gewenste smartfoon. Android via filesysteem en IOS via dropbox.

 5. Heel helder verhaal, werkt prima, dank je wel!

  Tip en aanvulling:

  tip: als je zoekt de kaart wil kopiëren naar de ‘itinerary’ map, gebruik dan gewoon de zoekoptie rechtsboven in windows verkenner en zoek op woord ‘itinerary’. Vind je hem niet op intern geheugen telefoon, zoek dan in de SD kaart.

  aanvulling: ik had Sygic aanstaan toen ik de .ITF file kopieerde naar de telefoon, maar dan ziet Sygic hem niet. Nadat ik Sygic had gesloten en opnieuw gestart was de route wel zichtbaar.

 6. Eeh hele duidelijke uitleg, thuis op mijn PC (windows 7)heb ik dit uitgeprobeerd en het ging vlekkeloos. Echter nu ik op reis ben, en op mijn laptop (windows 10) een route wil maken in google maps en deze wil importeren in ITN. Krijg ik de melding “Onbekend Bestand formaat”

  Wat kan ik er nog aan doen om het werkend te maken

 7. Hele duidelijke uitleg !
  Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt mits je route niet te lang is anders krijg je een foutmelding (in Sygic) omdat het aantal wegen te groot is om te berekenen. Sygic maakt er daarna een “Invalid File” van. (Dit ligt aan het navigatieprogramma.) Jammer want een hele route plannen over meerdere landen (wat ik wilde doen) wordt lastig want dat gaat ook al niet met Google Maps.

  • Mijn strategie was:
   – 1 Route per dag
   – Een bestandsnaam die begint met de datum in formaat JJJJMMDD, gevolgd door de bestemming
   – Door deze bestandsnaam worden ze in het navigatie programma zichtbaar in de juiste volgorde.

   Veel reisplezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.