Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum is al weer ruim een jaar geopend en ik ben er nog steeds niet geweest. Daar moet broodnodig verandering in komen en wat is dan een beter kado voor je (aanstaande) schoonzoon dan een geheel verzorgde dag naar dit Nationaal Militair Museum. Speciaal dochter lief niet mee, want die is het na een uur toch al weer zat.

Het Nationaal Militair Museum ligt op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Je mag het natuurlijk niet hardop zeggen, maar ik vind het eigenlijk wel een beetje jammer dat al die straaljagers verdwenen zijn. Natuurlijk, het was een rotherrie… Vroeger woonde ik in Utrecht-Overvecht en kwamen iedere middag om vijf uur de F4 Phantoms overvliegen, richting Soesterberg. Jaren later kwam ik zo maar per ongeluk te wonen in de buurt van Soesterberg en zag ik de Amerikanen laag overvliegen met hun F15’s. Een enkele keer kwam er een AWACS radar vliegtuig over, zo’n grote omgebouwde Boeing 707 met schotelantenne op het dak. Later dan weer onze eigen F16’s die op Soesterberg waren gestationeerd. Snel het dakraam open om te kijken hoe ze overvlogen. Het mooiste was nog als ze gingen oefenen voor een vliegshow, soms ook met andere vliegtuigen, zoals een stuntende zwarte Spitfire…


 

Het is allemaal niet meer en het oude Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg is ook niet meer, gesloten in 2013. Maar, we hebben er wel iets moois voor teruggekregen. Iets heel moois zelfs. Het Nationaal Militair Museum is werkelijk een prachtig museum geworden. Mooi vorm gegeven en met een behoorlijk compleet beeld van onze nationale militaire historie. Van pijlpunten uit de oudheid tot zwaarden en harnassen, van paarden tot pantservoertuigen, van kanonnen tot tanks, van dubbeldekkers tot straaljagers. Het kan niet anders of de Tweede Wereldoorlog speelt een belangrijke rol, maar zeker ook de naoorlogse rol van onze militairen in het buitenland. Van de politionele acties in Indonesië tot Libanon en Serajevo, van Afghanistan tot Afrika. De verschillende thema’s zijn levendig neergezet met een prachtige aanvulling van origineel beeldmateriaal uit de verschillende periodes. Interessant, soms ontroerend, zijn ook de vele in beeld gebrachte getuigenissen. Over het achterlaten van vrouw en kinderen, over kameraadschap en hachelijke situaties, over motorstoring en redding met de schietstoel.


 

De grote hal staat helemaal vol met militair materieel. De vloer is niet toereikend en ook aan het plafond hangen allerlei vliegtuigen (net zoals ik vroeger modelvliegtuigjes aan het plafond had hangen 🙂 )


 
Als je inderdaad alle opschriften wilt lezen ben je wel even bezig. Je hoort mensen elkaar vertellen waar zij hebben gediend en een man probeert met allerlei gebaren zijn vrouw uit te leggen hoe het er allemaal aan toe ging. Op gezette tijden worden er een soort lezingen gehouden. Een militair die vertelt over de spionage activiteiten van onze inlichtingendienst (nee, alles wat ik vertel is openbaar en dus bijvoorbeeld ook te vinden op internet), een vrouwelijke militair die vertelt over het post traumatisch stress syndroom dat zij opliep in Uruzgan.


 

Er is erg veel te zien in het Nationaal Militair Museum waar het geen enkel probleem is om een hele dag door te brengen. Ook met de kinderen is bijzonder rekening gehouden en er is veel te doen voor ze. Daar komt nog bij dat ze een koffiebar hebben met een uitmuntende cappuccino en heerlijk taart, en ook een restaurant waar je met genoegen een vers broodje of wat anders lekkers kan eten. Een enkele dag is voor mij eigenlijk niet genoeg, ik kom er zeker nog eens terug…

Voor een korte veelzeggende impressie van het Nationaal Museum kan ik zeker de volgende video aanbevelen:


 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording
 


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

One thought on “Nationaal Militair Museum

  1. Supermooie weergave van een schitterende dag! Een zeer complete verzameling van Nederlandse (na)oorlogse geschiedenis. Een bezoek aan het NMM is zeker de moeite waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.