Met de camper op mini-camping tijdens de luchtmachtdagen in Leeuwarden

Hebben we eindelijk een camper zullen we daar gebruik van maken ook. Tijdens de luchtmachtdagen in Leeuwarden zo dicht mogelijk bij het vliegveld en dan met de fiets er naar toe om de files te omzeilen. We willen er op donderdag al heen zodat we vrijdag heel vroeg op pad kunnen om vooraan langs de startbaan te staan en te kunnen filmen.

Vol. Vol. Vol. Waarom reserveert u nu pas dan? (januari) Omdat we nu pas dan een camper hebben.
Uiteindelijk hebben we een mini-camping gevonden, niet ver van de basis. Nee, alle plaatsen zijn al bezet, maar u zou eventueel nog op de parkeerplaats kunnen staan, met stroom. DOEN!!!


Het begint als normale camping

 

We komen donderdag in de namiddag aan. Er staan al wat caravans en een paar campers, en wat kleine tentjes op hun eigen privé grasveld. We bellen aan via de bel op een hek en worden verwelkomt door de beheerster. Alle administratie keurig op orde, een multo-map met insteekhoesjes, alle plaatsjes al keurig uitgedokterd. We hebben vette mazzel. Misschien omdat we al op donderdag komen, of er zijn afzeggingen? We zijn opgewaardeerd naar het grasveld. Dat is nog ’s service. Kunnen we toch nog barbecueën.
De beheerster zelf houdt niet zo van al dat vliegen, komt wel erg dichtbij af en toe. En een beetje gelijk heeft ze in ieder geval. We hebben vanmiddag op de radio gehoord dat er bij een oefenvlucht een Zwitserse NF5 is neergestort, en zij heeft hem in een rookpluim naar beneden zien gaan. Het vliegtuig schijnt zich gelukkig relatief veilig in een vijver te hebben geboord, de piloot is met de schietstoel ontkomen en met zijn parachute door een glazen dak gegaan. Gelukkig zijn er geen doden / gewonden en geen bericht dat het gehele feest niet doorgaat.

Gedurende de middag wordt het al wat drukker en de beheerster verontschuldigt zich vast voor het sanitair, dat niet helemaal toereikend is voor het aantal gasten. Afijn, donderdagavond valt het allemaal nog mee.

Vrijdagmorgen staan we al om zes uur op en treffen de eerste mannen bij het toiletgebouw, vloekend omdat er een muntje nodig is voor de douche. Wij hebben er voor even wel twee te leen. In rap tempo werken wij het ontbijt zonder koffie naar binnen, stappen op de fiets en zijn rond kwart over zeven bij basis, bij de slagboom voor fietsers. Die slagboom gaat om acht uur pas omhoog…


Aanhanger als caravan
De camping raakt steeds voller...

 

Iets na zes uur ’s avonds zijn we weer terug op de camping waar het inmiddels al goed druk is geworden, een voorproefje.
Die parkeerplaats staat nu alsnog helemaal vol met campers. Aan de andere kant staat op de weg een aanhanger, met de eigenaar er naast en een bed erin. En een reserveband. Ja, zijn camper heeft ie te koop staan. Zijn vrouw houdt niet zo van camperen. Zijn vrouw is ook niet mee. Hij maakt z’n eten klaar op de klep, op een bakplaat. Hamburgers en eieren.

Maar nog steeds komen de gasten binnen. Het systeem met de multo-map is inmiddels afgeschaft. Bespeuren wij al enige paniek bij de beheerster? Overal verschijnen tentjes. Er wordt onderling wel geregeld waar nog plaats is. Een auto met caravan kan er nog net tussendoor om achterin nog een plaatsje te zoeken. Een vader is druk doende met zijn puberzoon en dochter twee tentjes op te zetten. Puber komt niet veel verder dan gemopper en handen in de zakken. Waar kan ik mijn telefoon opladen, vraagt hij z’n vader. In het toiletgebouw en ga er maar naast zitten. Briljant. Vader heeft een ijzeren geduld en valt geen een keer uit. Petje af.


Tentjes op de vierkante meter
Parkeerplaats ook overvol

 

Langs het kanaal is een steiger en een strookje gras van twee meter breed. Je raad het al. Ook hier staan allemaal tentjes. Uit de eerste steekt een hoofd, zijn vrouw vindt het maar koud.

Tussen ons en de volgende camper, wij staan samen al op 1 plek, past nog wel een tentje. Het tentje heeft geen stroom en wij laden de Nikon camera accu op van de verse buurman die met zijn zoontje in het tentje gaat slapen. Er zijn trouwens veel vaders met zoontjes en in dit geval gaat het volgens mij eens niet om gescheiden vaders. Het mannenoverschot zorgt er kennelijk wel voor dat veel van deze mannen het bordje Dames aan hun laars lappen en dat weer tot grote woede van mijn vrouw. Viezeriken.

Van rechts horen we roepen: Heeft er nog iemand barbecue kolen? Van links worden ze geholpen. Zij hebben nog wel een halve zak over die wij van links naar rechts zien gaan. De braaimaster in spe komt even later nog een keer langs en neemt nu aanmaakblokjes mee terug. Onze niet-Friese klompen breken natuurlijk helemaal wanneer wij even later ook nog een complete barbecue van links naar rechts zien gaan.


Heeft er nog iemand BBQ kolen?

 

Het toiletgebouw steunt onder de toestroom. Berekend op 30 gasten, iemand beweert dat het er wel 300 zijn. Een vrouw staat in het damestoilet een luchtbed op te pompen met een elektrische pomp en verspert nu de gehele in en uitgang. Terwijl ik sta te douchen, met muntje, valt de stroom uit. Licht uit, muntje op. Tja, dat was met Pinksteren ook al, zegt de beheerster. Toen deed iedereen zijn elektrische kachel aan.


Eten klaarmaken in het late zonnetje

 
Omdat wij nu toch op het gras zitten kunnen we onze nieuwe aanwinst uitproberen, een Safari Chef kooktoestel, annex bakplaat, barbecue, wokpan en wat dies meer zij. Wat een uitvinding, zo’n ding, om buiten te kunnen koken. Met wat lekkere spiesen, een heerlijk glaasje koele droge witte wijn en zo’n live show vlak voor ons kan het niet meer stuk. We drinken onze koffie op de steiger en genieten van de ondergaande zon.


(Advertentie bol.com)
 
Ter afsluiting moet gezegd worden dat we op z’n Hollands natuurlijk lekker kunnen zeuren, maar dat wij allemaal zeer blij zijn nog een plaatsje op een camping bemachtigd te hebben en dat dat vooral is dankzij de behulpzame en vriendelijke beheerster. Misschien groeide het haar wel iets boven het hoofd maar voorlopig zijn wij allemaal geholpen en kunnen wij allemaal naar de luchtmachtdagen, terwijl alles verder overal Vol Vol Vol zit.


 
 
Voor mijn korte film op basis van de Air Power Demo tijdens de Luchtmachtdagen 2016 in Leeuwarden zie onderstaande video:
 

 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.