Lanzarote – César Manrique

Ook al is hij er niet meer om het zelf van de daken te schreeuwen, de aanwezigheid en de boodschap van César Manrique is overal op Lanzarote vertegenwoordigd, als kunstenaar en als architect.

César Manrique
Geboren in 1919 in Arrecife, de hoofdstad van Lanzarote, meegevochten in de Spaanse burgeroorlog aan de kant van Franco, via Madrid en een eigen studio in New York in 1966 weer terug op Lanzarote. Zijn bemoeienis met de architectuur op Lanzarote vind ik een beetje dubbel. Aan de ene kant heeft hij voorkomen dat Lanzarote werd volgebouwd met ontsierende hoge hotels, aan de andere kant heeft hij het voor elkaar gekregen dat àlle gebouwen op Lanzarote wit zijn. Verblindend wit, af en toe pijnlijk wit aan de ogen en toch ook wel weer saai in het toch al niet veelzijdige landschap van Lanzarote. Maar hij heeft het ook voor elkaar gekregen dat billboards en andere schreeuwerige reclame op Lanzarote niet zijn toegestaan. Op veel rotondes staat er een kunstwerk van Manrique, met allerlei bewegingen door de altijd aanwezige wind. Behalve deze kunstwerken heeft hij ook veel schilderijen gemaakt.


Het huis van César Manrique

Overal kunst van César Manrique

 

César Manrique Foundation

De César Manrique Foundation is in 1982 door hem opgericht samen met wat vrienden, maar werd pas na zijn dood in 1992 officieel geopend. Het is gehuisvest in zijn bijzondere woning die hij begon te bouwen na zijn terugkeer op Lanzarote, op en gedeeltelijk in een lava veld. Lanzarote traditioneel, maar tevens modern ingericht met zitjes en grote ramen waardoor de lava naar binnen lijkt gestroomd. Een centrale grot met recreatieruimte, zwembad, barbecue en dansruimte. Er worden tekeningen en schilderijen tentoongesteld van hem zelf en van andere kunstenaars, zoals van Picasso, door Manrique verzameld tijdens zijn leven. Ook een video film geeft een inkijkje in zijn persoonlijkheid en doen en laten.
Buiten een mooie tuin, beschilderde muren (hij is kennelijk de enige geweest die dat mag doen) en een café en winkeltje in de voormalige garage van Manrique.
De stichting stelt zich ten doel om de bekendheid van kunst van Lanzarote te bevorderen en om hoogbouw tegen te gaan. César Manrique is later verhuisd om een wat rustiger leven te kunnen gaan leiden, maar zijn voormalige woning, het onderkomen van de stichting, is absoluut een bezoekje waard.


De lava stroomt naar binnen

De tuin, met beschilderde muren

 

César Manrique heeft op Lanzarote nog een aantal bekende symbolen en trekpleisters ontworpen en ingericht:

  • Mirador del Rio met met een fantastisch uitzicht op het buureilandje Graciosa.
  • Jameos del Aqua, een ondergronds meertje met bijzondere witte kreeftjes.
  • Jardin de Cactus, een prachtig aangelegde tuin met meer dan 1000 soorten cactussen.
  • El Diablo, het symbool van het Timanfaya National Park.

Met een oog op de houdbaarheid van onze wereld heeft César Manrique absoluut een positief stempel gedrukt op Lanzarote. Hij stierf in 1992 op 73 jarige leeftijd door een auto ongeluk, vlakbij zijn César Manrique Foundation.


 

Dit artikel is onderdeel van een grotere serie over Lanzarote. Zie ook:

Voor een exlusieve RiesDrift.Net video over César Marique bekijk ook:


 
Lanzarote is een heerlijke en zeker ook goedkope vakantiebestemming. Bovendien hebben wij ook nog eens zeer voordelig kunnen boeken via


 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording
 


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.