Lanzarote, 100 vulkanen in Park Timanfaya

Timanfaya National Park

Dit is de top attractie van Lanzarote, met meer dan anderhalf miljoen bezoekers per jaar. En je raad het al, niet voor niets.

Vergis je niet als je toevallig vanaf de noordzijde over de hoofdweg het park inrijdt. Je komt eerst langs een gebouw met een parkeerplaats achter een gesloten slagboom, een bordje Timanfaya en een aanduiding met de openingstijden die aangeven dat de faciliteit geopend had moeten zijn. We besluiten maar verder te rijden wat de juiste beslissing blijkt te zijn. Verder wachten bij, wat later bleek, een gesloten bezoekerscentrum heeft geen zin en we zien al snel dat alle bezoekers met bussen en auto’s ook nooit op deze parkeer plaats hadden gepast. Ze komen namelijk met drommen, maar wij hebben het geluk toch nog behoorlijk vroeg te zijn. Na de afslag van de hoofdweg via de kassa en ook een slagboom gaat een slingerweg omhoog naar de GROTE parkeerplaats. Je kunt vanaf hier alleen met georganiseerde bussen de route door het park rijden. We zijn precies op tijd voor de tweede bus die dag, er is gelukkig nog geen sprake van enorme wachtrijen.


 

De Montañas del Fuego (Vuurbergen) ontstonden tussen 1730 en 1736 toen meer dan 100 vulkanen uitbarstten en de zuid-west hoek van het eiland geheel verwoestten. Het nationaal park is vernoemd naar het eerste dorp dat tijdens de vulkaanuitbarstingen is weggevaagd, daarna gevolgd door nog eens een tiental dorpen die van de aardbodem verdwenen. In totaal is er zo’n honderdtachtig vierkante kilometer landoppervlakte voorgoed veranderd in deze periode. De laatste uitbarsting was in 1824, relatief nog niet zo lang geleden, maar het landschap ziet er nog ongeveer net zo uit als toen. Dat komt door de weinige neerslag en dientengevolge een geringe erosie. Er wordt altijd gesproken van de vruchtbare vulkaangrond. Welnu, daarvan is hier nog weinig te merken. Plantengroei is, zeker hier, erg schaars maar wat er is schijnt dan ook meteen weer te bestaan uit zeldzame soorten. En dus blijft wat was, lava, lava en nog eens lava, het soort landschap dat je verwacht op Mars. In 1968 werd het gebied uitgeroepen tot nationaal park, Parque Nacional de Timanfaya.

De bustour

Die busrit zit bij de toegangsprijs inbegrepen en gaat over een smalle asfaltweg die alleen door bussen, in één richting, bereden mag worden. Je mag onderweg de bus niet uit, maar hij stopt regelmatig even om foto’s te kunnen maken, wat niet gemakkelijk is door de reflecties van de ramen. Onderweg in meerdere talen een uitleg over het ontstaan van het park en een gedeelte uit het dagboek van een priester die getuige was van de verwoestende uitbarstingen. De bochtige weg gaat langs afgronden, door kloven en vlak langs oude vulkaankraters. Een mooie route die een goede indruk geeft van de uitgestrektheid van de enorme lava velden.


 

Restaurant El Diablo

Terug bij de parkeerplaats en bij het Restaurant El Diablo (de duivel) krijgen we nog wat demonstraties van hoe warm het hier een paar meter onder de oppervlakte eigenlijk is. De temperatuur loopt daar op van zo’n 400°C tot 600°C!
Onder een afdakje bij het restaurant is een grote waterput. Althans, daar lijkt het op. Maar bij benadering blijkt er een groot rooster op te liggen waarop meerdere kippen worden gegaard. De hitte komt hier rechtstreeks vanuit de onderwereld.
Met korte tussenpozen worden ook buiten voorstellingen gegeven. Een groot gat in de grond wordt regelmatig gevoed met een pluk hooi. Na korte tijd begint het gat te roken en even later wordt het voedsel verteerd door vlammen. Een paar meter verderop steekt er een pijp uit de grond. Na een korte uitleg over een geiser van kokend water en 3 seconden om je fototoestel klaar te hebben, wordt er een emmer water in gegooid. Na 2 seconde ontploft het water en spuit met een doffe knal metershoog uit de pijp. OK, het is dan wel geen Yellowstone waar dit allemaal automatisch gebeurd, maar ze maken er wel wat van en het laat duidelijk zien dat de vulkanische activiteit geen verleden tijd is.


 

Lanzarote bestaat zo ongeveer bij de gratie van vulkanen en lava en Nationaal Park Timanfaya is daarvan de ultieme demonstratie die je eigenlijk niet mag missen. Ook niet als je alleen maar voor de zon en het strand komt.


 
Dit artikel is onderdeel van een grotere serie over Lanzarote. Zie ook:

Voor een video impressie exclusief gemaakt door ReisDrift.Net zie ook:


 
Lanzarote is een heerlijke en zeker ook goedkope vakantiebestemming. Bovendien hebben wij ook nog eens zeer voordelig kunnen boeken via

 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording
 


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.