Lanzarote, de grotten van Jameos del Aqua

Jameos del Agua is, zoals bijna alles op Lanzarote, gelegen in een lavaveld. Het is een grot die onderdeel uit maakt van een lavatunnel die vanaf een van de vulkanen en ook via de Cueva de los Verdes reikt tot onder de zeespiegel. Zo’n lavatunnel ontstaat omdat de lava aan de oppervlakte al is gestold maar daaronder nog vloeibaar is en doorstroomt, in dit geval tot ver in de zee. César Manrique heeft de grot in 1966 veranderd in een culturele, toeristische attractie.

Het parkeerterrein is direct herkenbaar door het grote herkenningsteken van een kreeft, het symbool van de Jameos del Aqua. Via een steile trap kom je in het restaurant aan het begin van de grot. Vanaf het terras heb je dan een doorkijkje over het ondergrondse meer naar de andere kant. En dat meertje maakt het hier vooral bijzonder, althans, wat in dit meertje leeft. Loop je naar de kant van het meertje dan zie je allemaal glinsteringen waarvan je in eerste instantie zou kunnen denken dat mensen een muntje in het water hebben geworpen. En dat is nu juist ten strengste verboden. Muntjes in het water zouden namelijk het milieu verpesten voor wat blijken te zijn kleine, blinde, witte, albino kreeftjes. Zij leven hier in het relatieve donker zoals hun soortgenoten dat op 2000 meter diepte in de oceaan schijnen te doen en dat schijnt dan weer behoorlijk uniek te zijn in deze wereld.


Restaurant

Het meer met kreeftjes

Het zwembad

De bar

 
Langs het meertje is een voetpad waarna je aan de andere kant weer uit de grot omhoog komt. En hier wordt de hand van César Manrique weer bijzonder zichtbaar, een verblindend witte vijver, ooit bedoeld als zwembad. Vanaf hier voert een bijzonder kunstig gemaakt wenteltrap, van lava en hout, weer naar boven vanuit de diepte van de grot. Ook hier boven weer een barretje en een winkeltje om die broodnodige souvenirs voor thuis te kunnen kopen.

Ik beschrijf het alsof het misschien allemaal een beetje kitsch is, maar dat doet het toch te kort. Het is bijzonder aardig aangelegd en op deze wijze waarschijnlijk ook de redding voor die glinsterende kreeftjes. Zeker de moeite waard om even te bezoeken.


 

Dit artikel is onderdeel van een grotere serie over Lanzarote. Zie ook:

Voor een video impressie exclusief gemaakt door ReisDrift.Net zie ook:


 
Lanzarote is een heerlijke en zeker ook goedkope vakantiebestemming. Bovendien hebben wij ook nog eens zeer voordelig kunnen boeken via

 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording
 


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.