Fietsen in Drenthe

Amen.

De hittegolf is achter de rug, tijd voor een weekendje lekker fietsen in Drenthe. Met de fietsen achter op de camper worstelen we ons door de avond files bij Amersfoort en Zwolle richting Assen en we strijken neer op de mooie, inmiddels rustige camping Diana Heide, vlakbij het dorpje Amen. Drenthe heeft veel te bieden als het om fietsen gaat. Je kunt zo maar een route gaan fietsen of natuurlijk gebruik maken van de talloze fietsknooppunten om je route vooraf uit te zetten. Hoe dan ook, de kans is groot dat je door prachtige natuurgebieden gaat.


Vennetje in Drente
Maisvelden omringd door bloemenzee
Uitgestrekte aardappelvelden

 

Venen en Turfwinning

Drenthe staat natuurlijk bekend om z’n turfwinning, het verwijderen van de veenbodemlaag. Dat delven van de turf was eeuwenlang een lucratieve bezigheid omdat de turf, zelfs tot ver in de twintigste eeuw, een belangrijke brandstof was. Al in de late middeleeuwen waren er in Drenthe overal turfmarkten te vinden. Na het afgraven of wegbaggeren van het veen werd de grond geschikt gemaakt voor landbouw, maar in laaggelegen gebieden zijn er vaak grote veenplassen overgebleven. En daarmee is het Drenthe ontstaan zoals we dat nu kennen. Uitgestrekte akkers met aardappels, mais, graslanden en grote natuurgebieden met heidevelden, talrijke vennetjes en bossen. In die natuurgebieden lopen de schapen, maar ook koeien en niet te vergeten de Schotse Hooglanders met hun typerende lange horens en lange haren. Houd een beetje afstand en je zal geen last van ze hebben. De koeien zijn trouwens gemakkelijk te onderscheiden van de stieren. Ze hebben namelijk wijd uitstaande, naar boven gerichte horens, terwijl die van de stieren horizontaal naar voren staan. Het grote voordeel van de Hooglanders is dat ze weinig verzorging nodig hebben, planten eten die andere rundersoorten niet lusten en door hun enorme vacht kunnen ze ook ’s winters gewoon buiten blijven. Toch wel een beetje spannend om er zo vlak langs te fietsen.


Fietsen tussen de Hooglanders
Slecht geslapen?
Geen commentaar

 

Bosbouw

Wat betreft de bossen valt het op dat het veelal gaat om aangeplante bossen. De naaldbomen staan keurig in een rij. De houtproductie werd overigens grotendeels gebruikt voor de mijnbouw in Limburg. De houten palen werden gebruikt om de mijngangen te stutten. Men zegt dat juist die houten constructie ook werd gebruikt als waarschuwingssignaal. Als het hout begon te kraken stond de boel op instorten en moest je maken dat je wegkwam…
Die naaldbossen bestaan voornamelijk uit niet-inheemse soorten die inmiddels niet meer zo nodig zijn voor de houtproductie en zeker niet voor Limburg. Natuurbeheer is druk in de weer om de naaldbossen geleidelijk om te toveren tot natuurlijke loofbossen met inheemse soorten.


Naaldbossen voor de houtproductie

 

Kamp Westerbork

Grote kans dat je op je fietstocht langs Kamp Westerbork komt, nu ingericht als herdenkingsmonument. Kamp Westerbork was in de Tweede Wereldoorlog een zogenaamd doorgangskamp. Via het kamp werden in de oorlog 107.000 in Nederland wonende Joden vervoerd naar de vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Extra wrang is dat het kamp in 1933 werd gebouwd door de Nederlandse regering als opvangkamp voor Joodse vluchtelingen uit Duitsland. De Nazi’s konden het kamp zo overnemen. Op 93 palen langs de toegangsweg staat de datum en het aantal personen dat op die dag per trein is afgevoerd. Treurig als je daar zo langs fietst. Slechts 5000 van de via Kamp Westerbork weggevoerde mensen hebben het overleeft.


Kamp Westerbork

 

Uitkijktoren Holmers Halkenbroek

Fietsend door de prachtige natuurgebieden kan je zomaar uitkomen bij de uitkijktoren Holmers Halkenbroek. De 14 meter hoge uitkijktoren heeft een bijzonder ontwerp en heeft in 2006 de houtinnovatieprijs gewonnen. De toren is wel van staal maar met hout bekleed, zogenaamd dunningshout. Dat is hout dat wordt gekapt om de rest van het bos ruimte te geven om verder te groeien. De diameter van dit hout is zo klein dat het verzagen tot balken niet aantrekkelijk is. Vanaf de toren heb je een werkelijk fenomenaal uitzicht over de omliggende natuurgebieden. Je zou niet zeggen dat het eerst landbouwgrond is geweest, uitkijkend over zo’n stuk prachtige natuur. Vanaf de toren heb je ook een mooi zicht op de radiotelescopen.


Uitkijktoren Holmers Halkenbroek
Uitzicht over uitgestrekte natuurgebieden

 

Dwingeloo Radiotelescoop (DRT)

De Dwingeloo Radiotelescoop is al gebouwd in 1954 door Werkspoor en Philips. Destijds was het de grootste radiotelescoop ter wereld. Met de radiotelescoop zijn twee kleinen sterrenstelsels ontdekt die de de namen Dwingeloo I en Dwingeloo II hebben gekregen. Sinds 1998 is de radiotelescoop niet meer wetenschappelijk gebruikt en hij begon te verroesten en in verval te raken. Naar goed Nederlands gebruik werd er een stichting opgericht, het werd een rijksmonument en de hele boel werd gemoderniseerd, tot en met glasvezel aan toe. In 2014 is de radiotelescoop weer in gebruik genomen en komt de telescoop — de oudste draaibare van dit formaat ter wereld — ter beschikking van radioamateurs, amateurastronomen en onderwijsinstellingen.


De Dwingeloo Radiotelescoop
Onderuit met de voeten omhoog
Schapen in heideveld

 

Onderuit

Bovenstaande is zomaar een bloemlezing van wat je kan zien als je op de fiets rijd door het prachtige Drentse landschap. Als wij weer terug zijn op de camping kunnen wij onderuit, de voeten omhoog en de borrels op tafel. We kunnen terugkijken op een heerlijk dagje fietsen en we wensen iedereen zo’n heerlijk weekend toe: fantastisch fietsweer met af en toe een zonnetje, uitgestrekte natuur met bossen, heidevelden, vennetjes en schapen en Hooglanders op je pad. Prachtig!

Amen.
 
 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.