De prachtige kusten van Lanzarote

Laten we eens een tourtje maken langs de zeer afwisselende kusten van Lanzarote. Van vissershaven tot palmenstrand, van woeste golven op de rotsen tot fenomenale uitzichten.
Eerst maar even een kaartje om te laten zien wat waar ligt. Van rechtsboven langs de oostkust naar beneden en dan langs de westkust weer omhoog:

Lanzarote

Órzola(A), Jameos del Aqua (B), Puerto del Carmen (C), Puerto Calero (D), Playa Blanca (E), de zoutpannen Salinas De Janubio (F), Los Hervideros (G), El Golfo (H), Nationaal Park Timanfaya (I), Mirador del Rio (J).

Laten we deze volgorde dan ook maar aan houden voor onze verkenning van de kusten van Lanzarote.

Órzola

Helemaal in het noorden van Lanzarote ligt het slaperige vissersplaatsje Órzola. Hier heeft massa toerisme nog niet toegeslagen en het dorpje lijkt daar ook wel wat onder te lijden, er zijn wat zaken dichtgespijkerd. Toch tref je er nog wel aardige eettentjes waar je de tijd kunt doden, bijvoorbeeld om te wachten op de veerpont die van hier vertrekt naar het direct ten noorden van Lanzarote gelegen eilandje La Graciosa (daarover straks meer). In de buurt van Órzola zijn zeker wat leuke stranden te vinden. Voor zover je hier tussen de rotsen op het strand een kuil kunt graven lijkt het vanwege de rust niet moeilijk deze te verdedigen tegen andere badgasten. Kan ook zijn omdat wij er waren tijdens een flinke bui en er kennelijk toch minder mensen geneigd zijn een kuil te gaan graven…


De haven van ÓrzolaTerrasjes aan de havenDe rotskust bij Jameos del Aqua

 

Jameos del Aqua en Jameos en Cueva de los Verdes

Het grootste gedeelte van de kusten van Lanzarote is erg rotsachtig en vanaf Órzola langs de oostkust richting het zuiden is geen uitzondering. Na zo’n 10 kilometer komen we bij de kruising met naar de ene kant Jameos del Aqua en naar de andere Cueva de los Verdes. Beide grotten liggen in elkaars verlengde en zijn eigenlijk ontstaan door hetzelfde fenomeen: een kilometers lange lavatunnel die uitmondt in de zee. De golven zijn hier niet zo woest als aan de westkust maar daarom is het goed het rondje op deze manier te maken: we beginnen rustig…

De hoofdweg buigt nu wat verder van de kust af. Weer zo’n 10 kilometer verderop vinden we in het dorp Guatiza de Jardin de Cactus, ontworpen door César Manrique. Hier zijn 7.000 cactussen te vinden in allerlei verschillende vormen en maten, van meer dan 1.000 verschillende soorten.

Vlak nadat we door het plaatsje Tahiche zijn gereden is er de afslag naar het museum van deze bekendste kunstenaar/architect van Lanzarote: César Manrique.

Puerto del Carmen

We laten de hoofdstad Arrecife letterlijk links liggen (misschien geheel onterecht) en rijden door naar Puerto del Carmen. Voor wie alleen al genoeg heeft aan de zon, prachtig strand, palmbomen, een lange boulevard, goed en goedkoop eten, en drinken, voor deze mensen is Puerto del Carmen zeker voldoende voor een week lang pret.


Het strand van Puerto Del CarmenDe boulevardPuerto Calero en de Yellow submarine

Terrasjes aan de haven van Puerto Calero

 

Puerto Calero

Even verderop langs de zuid-oostkust ligt het dorpje Puerto Calero. Hier liggen in de haven de grotere zeiljachten van de onder ons ongetwijfeld iets meer gefortuneerden. Je kunt hier zeker ook gaan zeevissen, gezien de moterjachten die hier langs de kade liggen. Lang niet zo groot en toeristisch als Puerto del Carmen, maar het heeft wel een aardige uitstraling. Vanuit de haven van Puerto Calero vertrekt ook de yellow submarine voor een onderwater safari, een heuse onderzeeër die Lanzarote weer eens van een heel andere kant laat zien…

Playa Blanca

We moeten weer een eind door het binnenland rijden om in de zuidelijk havenplaats Playa Blanca te komen. Dit is in grootte de derde toeristenplaats op Lanzarote en voorziet dan ook in alle behoeftes van prachtige stranden en heerlijke terrasjes. In de verte kan je het eiland Fuerteventura  zien liggen. Vanaf Playa Blanca vaar je er in een half uur met de veerboot naar toe.

De zoutpannen Salinas De Janubio

We snijden de zuid-westpunt van het eiland af om aan het echte werk te kunnen beginnen, de woeste westkust. De zoutpannen (Salinas De Janubio) zijn gelegen aan de rand van de baai Laguna de Janubio en vormen het grootste zoutwinningsgebied van de Canarische eilanden, maar er wordt nog maar een vijfde geproduceerd vergeleken met vroeger toen er nog geen goede koeling was voor de visserij, geen vangstquota en minder internationale concurrentie. Een natuurlijke landtong scheidt de lagune van de Atlantische Oceaan. Uitkijkend over de baai kan je al goed zien hoe in de verte enorme golven uiteenspatten op de rotskust. De moeite waard om van dichterbij te bekijken.


Zoutpannen Salinas De Janubio 1Beukende oceaan aan de andere kantLos Hervideros

 

Los Hervideros

Op Lanzarote snappen ze gelukkig wel dat toeristen die niet alleen voor de zon komen ook van die woeste golven willen kunnen genieten. Halverwege tussen de zoutpannen en het leuke kustplaatsje El Golfo ligt Los Hervideros. Hier is de kustlijn toegankelijk gemaakt vanaf een parkeerplaats en zijn er diverse looppaden aangelegd over, tussen en door de klippen en door erosie veroorzaakte grotten. Vanaf zekere hoogte zie je de golven aan komen rollen die zich vervolgens met luid geweld tussen de rotsen persen en uiteenslaan in een spectaculaire fontein van opspattend water.


 
El Golfo

El Golfo is eigenlijk de helft van een vulkaan waarvan de andere helft inmiddels in zee is verdwenen. Het is bekend vanwege zijn groene laguna, een inmiddels van de zee afgescheiden plas water die helemaal groen is geworden door de algen. Een kleine wandeling brengt je er naar toe maar het doet mij, natuurlijk geheel ten onrechte, te veel denken aan een zwaar verontreinigd meertje.  Veel leuker is het om het dorpje zelf in te lopen. De huizen zijn allemaal wit met blauwe luiken. Er is een flink rotsstrand over te steken om ook hier de wilde zee van dichterbij te zien waardoor op de aantrekkelijke terrasjes het geluid van de beukende golven en de waterdruppeltjes op afstand blijven. El Golfo staat dus ook bekend om zijn visrestaurants. En wel geheel terecht kan ik uit ervaring zeggen. Je kunt hier allerlei soorten heerlijke verse vis krijgen. Dat staat behalve hierboven ook in alle reisgidsen beschreven, is dus bij veel mensen bekend en dus is het aan te raden goed voor lunchtijd al een plaatsje te bemachtigen en vast heerlijk te genieten van het uitzicht…


El Golfo

 

Vulkanenpark Timanfaya

Er is geen kustweg naar het noorden en dus moeten we een heel eind het binnenland in om ons een weg te vinden naar de “noordkaap”. Onderweg komen we dan eerst door het Nationaal Park Timanfaya, Een uitgestrekt gebied met enorme lava vlaktes en, naar men zegt, de (restanten) van meer dan 100 vulkanen die nog geen 300 jaar geleden in actie kwamen en de zuid-west hoek van het eiland geheel verwoestten. Vanaf de grote parkeerplaats en bij het restaurant El Diablo kan je de oceaan nog alleen maar heel in de verte zien.

Mirador del Rio

Een van die dingen die je eigenlijk móet zien op Lanzarote is het uitzicht vanaf de Mirador del Rio op het noordelijkste puntje van Lanzarote. Volg het westelijke deel van de toegangsweg via de LZ-202 en de kronkelende weg gaat steeds verder omhoog, het rotsstrand zakt steeds verder weg  met een steeds mooier wordend uitzicht. Mirador del Rio ligt dan uiteindelijk bovenop de bijzonder steile rots die in een keer 475 meter afdaalt tot in de zee. Ook de Mirador del Rio is ontworpen door César Manrique en behelst een in de rots uitgehouwen restaurant met enorme glaswand en buiten een balustrade waar je bijkant vanaf waait. Maar dan heb je ook wat, het uitzicht is werkelijk fenomenaal! Je kijkt hier gewoon neer op het vlakbij gelegen eiland La Graciosa, het haventje aldaar en de veerboot die net aankomt vanuit Órzola vanwaar we deze tour zijn begonnen.


Mirador del Rio

 

Lanzarote is niet zo’n heel groot eiland en het biedt alles wat een echte zonaanbidder maar te wensen heeft. Zeker waar, maar deze serie artikelen laat zien dat je in een week, behalve van zon, strand, eten en drinken ook kan genieten van andere “top-attracties” op Lanzarote. Zie ook:

Voor een video impressie over de prachtige kusten van Lanzarote, exclusief gemaakt door ReisDrift.Net, zie ook:


 
Lanzarote is een heerlijke en zeker ook goedkope vakantiebestemming. Bovendien hebben wij ook nog eens zeer voordelig kunnen boeken via

 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording
 


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *