De charme van Hoorn

Camperplaats in de jachthaven.

Dit weekend proberen we weer eens wat anders. Met de camper overnachten op een echte camperplaats, op het asfalt, nergens gras.
Ok, dat is even wennen, met 27 campers op een rij, maar er is hier in de jachthaven van Hoorn toch nog voldoende ruimte om naast je camper te zitten. Tenminste, als je niet (zoals sommigen doen) je camper precies in het midden tussen de lijntjes zet. Als je de camper gewoon met zijn linkerkant niet te ver van de kantlijn parkeert dan heb je aan de andere kant tot aan de scheidslijn nog voldoende ruimte. Nou, en die ruimte kunnen we ook prima gebruiken want het is dit weekend schitterend weer.
Het mooie van een camperplaats in de stad, of zoals dit geval in de jachthaven, is dat je zomaar lopend de stad in kan. En dat is in het geval van Hoorn alleszins de moeite waard.


Camperplaats jachthaven Hoorn
De Hoofdtoren van Hoorn

 

Hoorn

Hoorn heeft echte historie. Het schijnt al gesticht te zijn in 716 en werd al snel een havenplaats van betekenis. In 1357 kreeg het van Willem V stadsrechten, tegen betaling overigens. Hierdoor kon de stad zelf rechtsregels maken, en belastingen innen. Vanuit Hoorn vond er een (Zuider)zeeslag plaats tegen de Spanjaarden en in de gouden eeuw was Hoorn een van de vertegenwoordigers van de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie). Vanuit Hoorn voeren de schepen de Hoorn en de Eendracht als eersten ter wereld onder langs het zuidelijkste puntje van Zuid Amerika. Het kreeg van hun de naam Kaap Hoorn. Uit de gouden eeuw dateren ook vele prachtige huizen in Hoorn.


De Eenhoorn van Hoorn
Gevelstraatje in Hoorn
Terras aan het plein de Rode Steen

 

Scheepsjongens van Bontekoe

Als we bij de haven langs de Hoofdtoren lopen krijg ik last van jeugdsentiment. Hier op een muurtje staan en zitten de Scheepsjongens van Bontekoe. Het door Johan Fabricius in 1924 geschreven boek werd in mijn jeugd op TV voorgelezen door Coen Flink. Met zijn pijp zat hij voor een tafel met grote landkaart waarop kleine scheepjes stonden die regelmatig werden verschoven om de route naar Oost-Indië, het huidige Indonesië, te kunnen volgen. Er ontstond brand op de Nieuw Hoorn en met 360 vaten kruit aan boord vloog het schip vervolgens de lucht in. De scheepsjongens, maar ook schipper Bontekoe overleven de ramp en keren na vele avonturen pas terug in Nederland. En hier zijn die jongens dan, op een muurtje, in Hoorn.


Scheepsjongens van Bontekoe

 

Het Westfries Museum

Als je wat verder loopt kom je op een gezellig pleintje met een paar prachtige oude gebouwen. Een daarvan is het Westfries Museum, een bezoekje meer dan waard. Het museum sluit natuurlijk naadloos aan bij mijn beleving van die gouden tijd met grote zeilschepen, specerijen en dure heren die vereeuwigd worden op Nachtwacht-achtige taferelen. Er is natuurlijk nog wel meer te zien zoals een rariteitenkabinet en prachtige stijlkamers. Door zo’n oud stijlvol gebouw te kunnen lopen vind ik al mooi.


Westfries museum
Grote kamer Westfries Museum
Model zeilschip
Stijlkamer

 

Station en de Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik

Het mooie stationsgebouw van Hoorn dateert uit 1883. Daarachter ligt echter nog een stationnetje wat onderdeel uitmaakt van de Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik. Dit stationsgebouw is verbouwd in de stijl van het origineel in Coevorden. Er binnen bevindt zich een museum en op het rangeerterrein staat een oud seinhuis, afkomstig uit Kesteren. Een aantal stoomlocomotieven wordt met zorg in leven gehouden om de oude wagons gevuld met toeristen heen en weer te rijden over het historische traject Hoorn-Medemblik. Deze lijn dateert al uit 1887 en is compleet bewaard gebleven, inclusief stations zoals de gerestaureerde stationsgebouwen te Wognum-Nibbixwoud, Twisk en Opperdoes. En weet je, het is gewoon leuk om met zo’n treintje mee te rijden. Met o.a. de bekende stoomloc Bello in het assortiment is het zeker ook voor stoomtreinfanaten een aanrader er een bezoekje aan te wagen.


 
Het Oostereiland

Bij de haven van Hoorn ligt het Oostereiland. Een kunstmatig eiland daterend uit de zeventiende eeuw. Al vrij snel werden er pakhuizen gebouwd voor de rijke ladingen die o.a. werden aangevoerd vanuit het verre Oosten. Tussen 1829 en 2003 heeft het complex dienstgedaan als gevangenis. Daarna werd het verbouwd tot een prachtig appartementencomplex. Wij hebben het geluk op bezoek te kunnen gaan bij bewoners van (een gedeelte) van de voormalig directeurswoning en dus ook het mooie gerestaureerde gebouw van binnen te kunnen zien. Er is ook een bioscoop en het museum van de twintigste eeuw en op de binnenplaats waar de bewoners elkaar ontmoeten en een praatje maken vinden ook openluchtvoorstellingen plaats. Een unieke plaats om te wonen. Langs het eiland zijn een paar grote aanlegsteigers waar met enige regelmaat een enorm zeilschip, een binnenwater cruiseschip of een party-boot aanmeert.


Oostereiland
Links de directeurswoning
Museum van de twintigste eeuw op het Oostereiland

 

De Halve Maen

Op de punt van het Oostereiland ligt een werkplaats waar ook de Halve Maen ligt afgemeerd, een replica van het VOC schip dat in 1609 met kapitein Henry Hudson de Hudson rivier ontdekte en de plaats van het nog te stichten Nieuw Amsterdam, het latere New York. Het eiland waar Nieuw Amsterdam op werd gebouwd heet nu Manhattan en het werd toen voor 60 florijnen, zo’n 700 euro, gekocht van de indianen. Jammer dat het later veroverd werd door de Engelsen. Gezien de huidige omvang van het eiland had het een leuke investering kunnen zijn als wij het nu zouden kunnen verkopen aan de Amerikanen. De huidige Halve Maen heeft daadwerkelijk weer enige tijd op de Hudson gevaren waarna het per schip (!) naar Nederland is vervoerd. Het kan nu bezocht worden in Hoorn en wordt ook ingezet om mee te kunnen varen. In 2015 lag het schip nog te pronken aann de kade van Amsterdam tijdens de Sail manifestatie.


Halve Maen vanaf de kade van het Oostereiland
De Halve Maen
De Halve Maen vaart uit

 

Vanaf de waterkant bij onze camperplaats kijken we, over wat eens de Zuiderzee was, naar de Halve Maen die met volle zeilen uitvaart voor een sunset tour. Het verenigt op sfeervolle wijze het historische Hoorn van vroeger met nu. Prachtige oude gebouwen, een mooi station met authentieke stoomtreinen, prima jachthaven met camperplaatsen en veel gezelligheid. Kortom, de charme van Hoorn.

 

 
 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.