Zwolle en het Museum De Fundatie

Eigenlijk wel grappig hoe een tentoonstelling in een voor mij tot nu toe onbekend museum kan leiden tot een bezoek aan een voor mij tot nu toe onbekende stad.


Museum De Fundatie

Zaal met vuur

Joseph Mallord William Turner (1775-1851)

Fishermen upon a Lee-Shore, William Turner

 
In het Museum De Fundatie, gehuisvest in het Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle,  verleidt de tentoonstelling ‘Gevaar & Schoonheid – Turner en de traditie van het sublieme’ mij tot een bezoek. Ik heb vooraf wat mooie zeegezichten van hem gezien op de website en denkend aan bijvoorbeeld vader (de oude) en zoon (de jonge) Willem van de Velde heb ik wel zin in wat zeeën en schepen. Ze zeggen wel dat Joseph Mallord William Turner (1775-1851) voor Groot-Brittannië is wat Rembrandt is voor Nederland. Nu wordt dat denk ik alleen gezegd door de Engelsen, maar vooruit. Het verhaal gaat dat hij zichzelf ooit liet vastbinden aan de mast van een schip in zwaar weer om daarna die overweldigende sensatie van de natuur treffend te kunnen verbeelden. Het gaat daarbij duidelijk veel meer om de emotie dan om een realistische weergave, maar daarmee creëert hij dan wel explosieve indrukken van een razende storm op zee of een verblindend vuurspuwende vulkaan. Er zijn ook veel tekeningen en aquarellen van William Turner die met zijn veelal sensationele lichtinvallen een geheel nieuwe weg heeft ingeslagen ten opzichte van de stormen en schepen van de van de Veldes en de vele traditionele, idyllische landschap-schilderijen van voor zijn tijd. Overigens is in Zwolle maar de helft te zien van de ruim vijftig beschikbare werken van William Turner, de andere helft is te zien in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.


Segelschiff van Caspar David Friedrich (ca 1815)

Mesdag met zeegezicht

Inscheping van Prins Willem III van Oranje, William Turner

Brand, William Turner

Schilderijen van Jan Cremer

 
Tegelijkertijd met de expositie van Turner zijn er twee exposities te zien van vrouwelijke fotografen met uitsluitend zwart-wit foto’s. Ellen Auerbach fotografeerde vanaf 1920. Eerst in Berlijn, daarna in Palestina en in Amerika. Barbara Klemm was als fotografe werkzaam voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung van 1959 tot 2004. Beiden fotografen geven een zeer treffend tijdbeeld waarbij de foto’s van Barbara Klemm op mij wat meer indruk maken, ongetwijfeld ingegeven door het feit dat veel van haar foto’s belangrijke en voor mij ook bekende gebeurtenissen vastleggen, zoals de val van de muur. Een foto van Leipzig uit 1970 doet onwerkelijk aan: een bijna lege straat met wat vooroorlogse auto’s. Heel anders dan het Leipzig wat ik zelf heb mogen meemaken 5 jaar na de val van de muur op 9 november 1989. Barbara Klemm heeft ook beroemde mensen uit de artistieke wereld vereeuwigd, zoals bijvoorbeeld Mick Jagger en Andy Warhol. Alles in Zwart-wit.


Grote Kerkplein

De Grote Kerk door de bomen

Geveltjes in de Diezerstraat

 
De noodzaak van een (verlate) lunch doen mij vanaf het museum het centrum van Zwolle binnenlopen. Zoals gezegd, nooit eerder geweest, maar dat is zo te zien volkomen ten onrechte. Het prachtige centrum van Zwolle heeft zeer veel historische gebouwen en de vele wandelstraten zijn bezaait met mooie geveltjes. Een bord wijst de richting aan van ‘Waanders in de Broeren’, een boekwinkel annex brasserie. En niet zo maar een winkel want regelmatig vinden er ook lezingen, concerten en tentoonstellingen plaats. Ook orgelconcerten wel te verstaan, want het geheel is gehuisvest in een voormalige grote kerk! De lunch is er voortreffelijk, ik zou bijna zeggen, Goddelijk.

Uitgebreid boek over het leven van William Turner en zijn meesterwerken (bij bol.com): 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording
 


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.