Zuid-Afrika lodge- of kampeervakantie

Om met de deur in huis te vallen: zelf reizen door Zuid-Afrika met huurauto of camper is prima te doen en bijna garantie voor een fantastische vakantie. Hieronder zal ik vertellen waarom en wat tips geven om het verblijf nog plezieriger te maken.

Als je van plan bent in de (nationale) parken te overnachten, wat een absolute aanrader is, dan MOET je ruim van te voren reserveren, en een half jaar van te voren is niet ruim. De campings en lodges zijn bijna altijd volgeboekt en zeker in het Kruger Park lijkt het volkomen onmogelijk op de bonnefooi te gaan.


www.sanparks.org Bepaal de route met Google Maps

 
Vinden en boeken van een camping/lodge

Alle informatie over de nationale parken is te vinden op https://www.sanparks.org/. Onder “Parks” kan je direct op zoek naar het nationale park van je keuze. Hier zijn al zeer veel wetenswaardigheden te vinden over het park zelf. Voor de overnachtingen kan je  onder “Travel” het hoofdstukje “Accommodation” vinden waar een lijstje staat van de mogelijkheden en in bijvoorbeeld het Kruger Park zijn dat er nogal wat: camping, hut, safari tent, bungalow, cottage in verschillende smaken en luxury lodges.

Via “Travel” en “Reservations” ga je naar de mogelijkheden om te boeken. Dat kan bijvoorbeeld via email maar het is het handigste om het allemaal online te doen. Klik op “Book & Pay directly online”, ga akkoord met de voorwaarden en maak een nieuwe gebruiker aan. De kans is heel erg groot dat je meerdere keren zal inloggen, bijvoorbeeld voor meerdere campings. Ook kan je dan je reserveringen inzien en eventueel wijzigen. De prijzen van de campings zijn niet hoog, maar de prijzen worden ongeveer verdrievoudigd (bij 2 personen) door de verplichte “conservation fee”.

Tip: Betaal ook meteen de conservation fee. Of, kijk naar de mogelijkheden van een “Wild Card Programme Membership”. Als buitenlander ben je dan verplicht de “International All Parks Cluster” aan te schaffen. Deze is een jaar geldig, geldt voor 80+ nationale parken (incl. o.a. 3 grote parken in Swaziland) en volgens mijn berekeningen heb je de kosten eruit wanneer je meer dan tien overnachtingen boekt.

Bepalen en rijden van de route

Wanneer je een idee hebt van de overnachtingsplaatsen dan is het een goed idee met Google Maps te kijken wat de afstanden zijn en de eventueel te volgen route. Maak de afstanden niet te groot. Over het algemeen zijn de wegen goed, maar soms valt het tegen en kost het een hoop tijd. Bovendien is vakantie niet alleen maar racen naar de volgende overnachting, onderweg is er ook genoeg te genieten. Binnen de parken moet je de af te leggen afstanden helemaal beperken. Op asfaltwegen mag je weliswaar 50 km/u rijden, maar dan mis je misschien wel een hoop. Op de zandwegen mag je 40 km/u rijden maar dat is vaak, zeker met een camper, onmogelijk omdat de weg is veranderd in een wasbord en verwoede pogingen worden gedaan om je wagen uit elkaar te laten trillen. Bovendien zijn deze wegen smaller, onoverzichtelijker en wil je echt niet het risico lopen met een koedoe op je gril te eindigen.

Om te kijken wat het voor een soort weg is waarover je wilt gaan rijden kan je een kijkje nemen met Google Street View. Je kan dan vast zien hoe een afslag eruit ziet en of er borden staan. Dit is overigens geen garantie. Wat er op Google Street View uitzag als een goede asfaltweg was over een grote afstand omgebouwd tot een (tijdelijke) grintweg. Een ander fenomeen wat je op Google Street View niet snel zal zien dat zijn de “Potholes / Slaggate”. Nogmaals, over het algemeen zijn de wegen goed, maar bijvoorbeeld in het noorden van Zuid-Afrika is de weg toch nog wel eens veranderd in gatenkaas.


Via kaart gevonden leeuwenSlagboom voor Mazhou camping

 
Tip: Bepaal je route met Google Maps en zet deze route van te voren in je navigatie. Neem je bijvoorbeeld Tom-Tom mee of gebruik je Sygic op je telefoon dan staat hier uitgelegd hoe je deze route per dag kan klaar zetten in je navigatie systeem (Plan je Sygic of TomTom route op de pc in Google Maps).

Op de langere routes: tanken waar je tanken kan. Wij zaten ondanks goede planning toch een keer bijna zonder benzine en daar krijg je zweethanden van. Tanken wordt altijd voor je gedaan en voor een kleine fooi maken ze bovendien graag je voorruit schoon en wordt je bandenspanning en olie gecontroleerd.

Tip: Kijk in de parken bij de informatiebalie naar de kaarten waarop het wild staat aangegeven wat gisteren en vandaag (de ochtendsafari) is gezien. Wij hebben daardoor daadwerkelijk leeuwen kunnen spotten die we anders nooit hadden gezien.

Zuid-Afrika gevaarlijk?

Zuid-Afrika staat misschien te boek als een gevaarlijk of crimineel land maar bedenk hierbij dat

 • je bepaalde wijken in grote steden moet mijden (maar dat is in heel veel grote steden).
 • je beter altijd met de deuren op slot kan rijden
 • je nooit uitstapt op verdachte plaatsen
 • de meeste auto-inbraken gebeuren gebeuren op grote parkeerplaatsen, dus vooral niets waardevols in het zicht en misschien kan er iemand achterblijven in de wagen terwijl er boodschappen worden gedaan (ik zelf ben daar een groot voorstander van. Dat ik in de camper blijf, bedoel ik).
 • de parken bijzonder veilig zijn. Je komt zo’n park alleen maar in via een slagboom en het zou mij verbazen als er op een camping ooit iets wordt gestolen.
 • de gemiddelde burger op straat of in de winkel is natuurlijk helemaal geen crimineel. Wij hebben ons niet eenmaal onveilig, laat staan bedreigd gevoeld.

De campings

De campings waarop wij hebben gestaan in de nationale parken zijn allemaal bijzonder goed uitgerust en het is er aangenaam vertoeven. Het zijn lang niet allemaal toeristen die op de campings afkomen. Sterker nog, een groot gedeelte is (altijd blank) Zuid-Afrikaan.

De toiletgebouwen zijn prima. Warm water zonder muntjes, zeep, toiletpapier, vaak een elektrische handendroogblazer. En behalve een douche is er, vooral bij de dames, vaak ook nog een ligbad.


Prima toiletgebouwen Uitstekend sanitairVeel vaste bbq's

 
Alle campings hebben vaste of verplaatsbare barbecues. En wat het allermooiste is: ze worden iedere dag helemaal schoongemaakt. De hete as wordt verwijderd en ook het rooster wordt schoongemaakt. Zo schoon dat je er prima op kan bbq’en. De roosters zij wel erg grof, dus een losse gehakt-hamburger verdwijnt zo tussen de spijlen. Wij hebben in een winkel een roostertje gevonden waar je je barbecue vlees mooi tussen kan klemmen. Ook handig met omdraaien. Overigens, ook hiervoor heb je een zaklantaarn nodig om de gesteldheid van je vlees te controleren in het donker (18.30 uur).

De campings hebben aparte gebouwen voor het koken en afwassen. Meestal een open ruimte met afdak waaronder in een vierkant twee keer een aanrecht en twee keer een kookplek met met elektrische kookplaat. Het aanrecht heeft warm water en er is ook nog een cooker met kokend water. Handig voor een kop thee. Soms moet je met de afwas even wachten maar dat leidt steevast tot een aangenaam gesprek met een van de locals: Waar komen jullie vandaan; voor jullie is het nu heel goedkoop op vakantie te gaan in Zuid-Afrika; voor ons wordt alles steeds duurder; vinden jullie het hier ook zo mooi? Het leuke is dat zij net zo genieten van hun land als wij.


Veel hulp bij lekke band Kamperen tussen het wild

 
En, zit je ergens om verlegen? Schroom niet om te vragen. Bij een huurcamper zit maar een gewone stroomkabel en natuurlijk geen extra verlengsnoer, waarop al direct een mede kampeerder opdook en ons een heel lang verlengsnoer uitleende. Ook nog water nodig? Om de watervoorraad in de camper aan te vullen werd een vijftig meter lange waterslang van een haspel gerold. Toen van onze camper een lekke voorband werd ontdekt en we iemand te hulp vroegen stonden er binnen de kortste keren vijf man te helpen, dan wel commentaar te leveren.

Tip: Zorg dus voor een goede zaklantaarn. Behalve bij het bbq’en en om een hyena in het donker te kunnen zien (gelukkig aan de andere kant van de omheining) is het ook handig om ’s morgens vroeg in het donker naar het toiletgebouw te kunnen lopen. Als je om zes uur opstaat is het nog stikdonker en je breekt je nek over alles wat uitsteekt.

Deze Zuid Afrika reis is voor 1.550 euro p.p. geboekt bij TravelWorld:
www.travelworld.nl

Op pad met de huurcamper

Hierbij nog wat tips voor de huurcamper:

 • Koop alle eigen risico af. Ik ben nergens tegen aan gereden maar er zaten flinke krassen op de camper vanwege keiharde doornstruiken die overal langs de weg staan. Ook boomtakken zijn lang niet altijd te ontwijken.
 • Neem van huis een elastische onderhoeslaken mee.  Erg handig passend te maken en om de lossen kussens bij elkaar te houden. Overdag haal je hoeken los en rol je je hele hebben houden er in zodat je het ’s avonds zo weer kan uitrollen.
 • Er zitten geen levelers in de huurcamper, dus je moet altijd wat puzzelen om de camper enigszins horizontaal te krijgen. Misschien is een app met een waterpas dan een goed idee.
 • Wij hadden de indruk dat als de camper niet erg waterpas stond het doorspoelen van het toilet ook niet meer functioneerde. Altijd maar wat gevulde waterflessen in het toilet voor noodgevallen…
 • Zuid-Afrika gebruikt eigen 230V stekkers. Nu kan je overal verloopstekkers kopen, maar als je je eigen stekker toch kan gebruiken? De kleine Europese stekkers, zoals op alle telefoonladers e.d., passen wel in twee van de drie gaten, maar een pen voor het middelste derde gat ontbreekt. Deze wordt gebruikt voor de aarde aansluiting, maar wordt tevens gebruikt om de twee normale gaten te ontsluiten. D.w.z. je krijgt onze stekker er niet zonder meer in. Tenzij je met een stevige flexibele draad in de middelste opening zit terwijl je de stekker er in duwt. Op tijd de flexibele draad er weer uittrekken en voilà.
 • Wat wegwerp servies kopen, soms toch wel erg handig in het gebruik. Koffiebeker dekseltjes van de benzine pomp houden de eventuele vliegen uit je glas.
 • Bij de eerste supermarkt bij de verhuur direct heel veel boodschappen doen. In de stad is veel te krijgen, verderop kan het soms wel eens tegenvallen.
 • En met veel boodschappen bedoel ik ook veel wijn. In Zuid-Afrika hebben ze van die pakken met vijf liter. Dus, een rode en een witte graag. En een fles witte wijn om deze, na hem geleegd te hebben, ieder morgen bij te vullen vanuit het vijf-liter pak en in de koelkast te laten afkoelen.
 • Ik paste eigenlijk net niet in de breedte van onze huurcamper. Als je langer bent dan mijn 1.82 meter moet je uitkijken naar een langslaper en niet naar een breedteslaper zoals de onze, een MAUI 2 ST Mercedes Sprinter buscamper.
 • Voor een video van deze camper in actie kijk naar deze ReisDrift.Net video:


 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

3 thoughts on “Zuid-Afrika lodge- of kampeervakantie

 1. Hoi.
  Ik heb een vraag over de verzekering van de camper bij Maui.
  Jullie hadden ook jullie eigen risico afgedekt. Maar via de verzekering van Maui of via de Europeesche verzekering hier in Nederland?

  • Eigen risico was verzekerd bij Maui. Maar let op, schade aan de versnellingsbak kon niet worden meeverzekerd. Wij hebben mensen ontmoet die daar een probleem mee hadden en die zijn mooi het haasje. Zal wel bedoeld zijn voor (tegen) Amerikanen die geen versnellingsbak gewend zijn…

   • Hallo Johan,
    Sorry voor mijn late reaktie, maar bedankt voor het reageren op mijn vraag.
    Het was lang dubben, ook oa. vanwege die versnellingsbak.
    Uiteindelijk (mede daarom) toch voor Europeesche gekozen. Ook was het erg dubben of we voor Maui of Bobo zouden gaan (zo’n groot prijsverschil) Toch voor Maui gegaan. Wereldwijd bedrijf zal toch ook goed zijn. Waren jullie tevreden over Maui?
    In Augustus gaan we 3 weken. Hoop mensen zijn verbaasd over de keuze voor een camper ivm de veiligheid “iedereen ziet direct dat je toerist bent”. En ook “je ziet echt geen camper rijden in zuid-Afrika”.
    We gaan zo snel mogelijk J’burg uit en verder alleen maar natuur. Campgrounds zijn allemaal beveiligd heb ik begrepen.
    We hebben er zoveel zin in, maar ook w spannend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.