Zuid Afrika Camperreis #8 – Kruger Park – Letaba

Van Shingwedzi naar Letaba

Vandaag echt rustig aan na de zwaar vermoeiende dag van gisteren. We besluiten alleen over de asfaltweg te gaan met hooguit hier en daar een kleine “loop”. We rijden met een vaartje van zo’n veertig km per uur (je mag 50 op het asfalt en 40 op de greffelwegen). Een groot gedeelte van deze weg hebben we gisteren al gezien toen we vanuit het zuiden terug gingen richting Shingwedzi. Een beetje saai landschap, maar je weet nooit. Een verspreide olifant, een paartje wrattenzwijnen, gieren, een visarend. Ineens hebben we in de ochtendzon zicht op een grote bocht in de Shingwedzi rivier.


Buffels in de Shingwedzi
Afstand houden voor de bejaarde heren

 
Vanaf de helling daveren buffels in een stofwolk naar beneden, richting het water. Een prachtig schouwspel, ze lijken hier en daar wel door het dolle heen. Zeker lang geen bad kunnen nemen. Wanneer we wat verder rijden moeten we weer in de remmen, ditmaal voor een nieuwe colonne buffels die kennelijk op hun beurt stonden te wachten om te mogen oversteken en van de helling af te mogen stuiven richting de rivier. We houden eerbiedig afstand. Drie bejaarden staan nog te wachten aan de linkerzijde van de weg totdat al het gedrang voorbij is en ze zelf in een rustig tempo kunnen oversteken. We mogen weer verder.

Door het saaie landschap krijg je de neiging te hard te gaan rijden. Niet doen, je weet nooit wat je mist. Een olifant die tegen zo’n betonnen ronde bak staat aangeleund en zijn slurf net boven zijn hoofd over de rand gooit om water te drinken uit de bak. Dat wil zeggen, slurf vol, de helft gaat in z’n mond en de ander helft wordt als douche gebruikt. Daarna zand erover, tegen de brandende zon en de insecten. Hij verzet zijn gewicht van de ene voorpoot naar de andere en leunt nog wat zwaarder tegen de bak aan. Zwaar leven.


Drinkende olifant
Picknickplaats Mooiplaas

 
Aanrader. De afslag naar Mooiplaas, picknick plaats. Een prachtig verzorgd terrein met toiletten, een braai, Overkapping met tafels en bank. En, een geweldig uitzicht over de rivier, zandbanken, de groene bomen en de blauwe lucht die wordt weerkaatst in het water. Een ijsvogel hangt stil in de lucht op zoek naar een visje, een krokodil zwemt zachtjes tegen de stroom in terwijl zijn maatje op de oever hem nakijkt. Verderop op een zandbank ligt nog een echt grote krokodil. Wat een idyllische plek voor een lunch, met uitzicht van bovenaf.

Vanwege de lage snelheid en het regelmatige stoppen zijn we toch al weer heel wat uurtjes onderweg als we de Letaba rivier oversteken en deze aan de overzijde gaan volgen. Een enorm brede rivierbedding waar nog maar weinig water stroomt. Wel zijn er een paar olifanten aan de overzijde, een nijlpaard, wat giraffen die in de verte verstoppertje spelen maar toch verraden worden door hun lange nek. Als we eenmaal zijn geïnstalleerd op de camping maken we nog een wandeling langs het hek, beveiligd met schrikdraad. Dit is overigens ook de eerste camping waar we zitten met een wildrooster bij de ingang. Bij onze wandeling zien we verschillende hertjes het terrein afschuimen. Erger zijn echter de aapjes die schattig lijken maar van alles schijnen te pikken. Je kan dus niets laten slingeren. Het is kennelijk zo erg dat een bewaker ze met een katapult probeert bij de huisjes weg te houden. Onmogelijk. Wij kijken naar het late zonlicht dat het zand van de immense rivierbedding langzaam rood kleurt. Een romantisch begin van een heerlijke barbecue met een feestelijke mousserende fles rosé, die helaas wat te zoet uitpakt. Toch ook nog maar een glaasje van de eigen wijn…


Letaba rivier
Hertjes op de camping
Wachten op zonsopgang

 

Zonsopgang op Letaba

Goede gewoonte, altijd opstaan op half zes. Dat is dit keer ruimschoots op tijd om naar de zonsopgang over de Letaba rivier te gaan kijken. We zitten op een boomstronk (binnen de omheining van het kamp) met mooi uitzicht over de rivier richting de verwachte zonsopgang. De horizon krijgt een oranje paarse gloed, ik zit startklaar met de video camera. Vlak voor de eerste zonnestraal om vijf voor half zeven daadwerkelijk over de horizon komt snel de opname gestart. En nu maar wachten totdat de zon een stukje hoger staat. Leuk om straks versneld af te spelen. En wat is er verder om ons gedurende deze tijd te vermaken. Twee van die, wij noemen het, kippen die samen een enorm kabaal kunnen maken. Twee nijlpaarden die langzaam te water gaan, natuurlijk met hun grote kont naar ons toe. Een luid kabaal van al die vogels die allemaal willen laten weten dat ze de nacht weer hebben overleefd en klaar zijn voor een nieuwe fantastische dag. Acht minuten later stop ik de opname, we hebben weer wat leuks om te laten zien.

Engelhard uitzichtpunt

Terug bij de camper moeten we eerst nog ontbijten wat er bij in is geschoten in onze ijver de zonsopkomst niet te missen, wat ruimschoots is gelukt. We laten het meubilair weer buiten staan op de plaats van de camper in een poging onze plaats vlakbij een stroompunt te behouden. Bij de barbecue wat hout neergelegd zodat deze hopelijk niet wordt weggeleend.

Deze Zuid Afrika reis is voor 1.550 euro p.p. geboekt bij TravelWorld:
www.travelworld.nl

Een klein stukje ten noorden van Letaba slaan we rechtsaf waar het uitzichtpunt Engelhard wordt aangegeven, afstand tien kilometer. In een gedeelte met water zitten allemaal, ik denk, ooievaars, met wit-zwarte vleugels, lange poten en een lange snavel. Je zou het willen kunnen doen (maar wij deden het niet), ze schrikken ergens van en vliegen in een grote chaos op en beginnen rond te cirkelen. De weg vervolgt zich omhoog wat dan uiteindelijk een aardig uitzicht oplevert op de Engelhard dam en het daar achterliggende redelijk vlakke gedeelte van het Kruger Park. Op de terugweg over de verschrikkelijke greffel-wasbordenweg slaan we linksaf naar de Matambeni bird hide, weer zo’n hut met kijkgaten, maar wel met een prachtig uitzicht over de rivier. Terwijl andere mensen van alles hebben uitgestald voor een laat ontbijt of vroege lunch genieten wij van de herten (ja, ik weet het, dat zijn geen herten, maar ik kan ze niet allemaal uit elkaar houden), van de waterschildpadden, nijlkrokodillen, nijlpaarden met een roze buik opwarmend in de zon, vogels en in de verte weer wat olifanten. Heerlijke plek om rustig te zitten genieten.
Wanneer verder rijden worden we door een voorganger gewezen op “iets” ter linker zijde. Een aap? De verrekijker geeft uitkomst, het blijkt een gigantische uil te zijn die nog herrie maakt ook. Verder over het wasbord. Dan is tien kilometer toch weer een heel eind en we zijn het helemaal zat als we eindelijk weer op de asfalt weg zitten en ook besluiten vandaag verder alleen nog maar asfalt te doen.


Paniek!!!
Engelhard uitzichtpunt
Giraf met dorst

 

Richting Phalaborwa

Terug richting Letaba, de rivier over steken over die lange brug en dan rechtsaf richting Phalaborwa. Eigenlijk allemaal een beetje saai, behalve wat verdwaasde impala’s en een buffelrug niets gezien. We besluiten maar om te keren en, vooruit dan maar, nog een paar kleine loops te doen (van die zijpaden die weer terugkomen op de hoofdweg), met natuurlijk het risico weer te belanden op een wasbord. En we hadden ons nog zo voor genomen… Maar wie niet eens wat probeert die ziet niks, dus als we weer eens een van die drooggevallen riviertjes oversteken zien we verderop een giraf die vreselijk moeilijk loopt te doen. Handig zo’n lange nek als je bij een boomtop wil komen, niet zo handig als je naar de grond wil. Met gespreide achterpoten en een soort van op z’n hurken met z’n voorpoten haalt hij net de grond. Het water. Ha, hij is aan het drinken. Wat een prestatie. Als wij zo ons bier zouden moeten drinken was Heineken al lang failliet geweest.
Aan het einde van de middag zit ik dit stukje zit te tikken, trek ik een blikje bier open en doe een proost op de giraf.

Alle artikelen over de camperreis door Zuid Afrika:

Bekijk de exclusieve ReisDrift.Net video op YouTube:
 

Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.