Zuid Afrika Camperreis #7 – Kruger Park – Shingwedzi

Olifanten zandbad

We gaan van Punda Maria op weg naar Shingwedzi, maar wel via een omweg, over dirt roads richting het noordoosten (de S60) voordat we afzakken naar het zuiden. We rijden weer hooguit twintig km per uur, deels om op de grindweg niet de camper uiteen te laten vallen, maar ook omdat dat de kans aanzienlijk vergroot iets in het struikgewas te ontdekken.


Van Punda Maria naar Shingwedzi
Wasbord

 
Als we dan af een toe een 4×4 tegenligger treffen gehuld in een grote stofwolk dan denken we ook, positief ingesteld als mijn vrouw is: die gaan niet zien wat wij wel hebben gezien!
Vijf minuten later. STOP! Iets terug. Door de struiken kijken we naar een verderop gelegen watertje. Er zijn wat olifanten aan het spelen en eentje aan de overzijde is zich aan het bedekken met wolken zand. Wat een tafereeltje. Ondertussen worden we weer ingehaald, ze blijven even kijken, zien niets en gaan weer verder. Wij weten wel beter. Verder natuurlijk veel impala’s, Dat klinkt natuurlijk een beetje blasé, maar je raakt er aan gewend. Hoewel, het blijft leuk.


Olifanten zandbad
Gezandstraalde olifanten
Chagrijnige buffels

 
We rijden langs nog een meertje met wat apen aan de overkant en dan plots aan de rechterkant tientallen buffels. En dichtbij ook. Wat kijken die beesten donker zeg. Men zegt dat het vanwege hun onvoorspelbare humeur een van de gevaarlijkste beesten zijn in Afrika. We worden vol argwaan aangekeken en sommigen doen een pas in onze richting. Wij houden moedig stand in ons fort (Mercedes Sprinter) en rijden heel langzaam langs de rij met humeurige toeschouwers. Met het hart nog in de keel bereiken we de asfaltweg en slaan af naar het zuiden.
We nemen een afslag die ons naar een uitzichtpunt moet leiden, een kronkelweg die de heuvel oploopt maar veel eerder ophoudt dan de navigatie aangeeft. Dan maar weer omgekeerd. Niet helemaal onverrichter zake, want door de hoogte hebben we een mooi uitzicht over dit gedeelte van het park. Wat een enorme vlakte! Je krijgt enig benul van de grootte en afstanden in het Kruger Park. 360 kilometer lang en 60 kilometer breed. We parkeren bij een picknick plaats om te lunchen. Het valt op dat deze plaats helemaal niet is omgeven door een hek. Zijn hier geen leeuwen dan? Op een paar honderd meter afstand staat een olifant te drinken uit een hoge ronde stenen bak. We hebben al meer van die bakken gezien. Vaak staat er een windmolen bij, vermoedelijk om grondwater op te pompen en de olifanten van water te kunnen voorzien in deze droge tijden.
Om een uur of vier rijden we over de brug over de Shingwedzi rivier waar nog maar een klein stroompje van over is. Aan de overzijde linksaf en langs de rivier blijven rijden. We zijn er bijna, het was een vermoeiende dag, maar wat voor een, onze eerste dag in het Kruger Park. Nou vooruit, nog eentje dan. STOP! In de rivier is een grote brede rug zichtbaar en nog wat onbestemde bulten die onderduiken. Olifanten? Er komt geen slurf boven water, wel een paar kleine oortjes. Ah, Nijlpaarden. Luide plons. Die kunnen we op de valreep ook nog bijschrijven in ons balboekje.


Olifanten drinkbak
Nijlpaarden met jonkie

 
Shingwedzi Camp Site

De camping is ruim, vlak en zonder duidelijk paden. Je kunt eigenlijk overal rijden. Hierdoor lijkt het alsof een klein tentje midden op de weg staat. Als wij onze camper hebben geparkeerd zien we dat het bij ons net zo lijkt. De laatkomers moeten nu soms een andere route kiezen. De barbecues zijn hier portable en we nemen er snel een in bezit. Er worden hamburgers klaargestoomd van het gekochte gehakt. Deze gaan tezamen met een grote schijf aan uien op de barbecue. Als ze klaar zijn de uien er vast af en dan als laatste een plakje cheddar kaas bovenop de hamburger die dan na twee minuten verpakt wordt in het klaarliggende bolletje dat vooraf reeds is bewerkt met mayonaise, chili saus, tomaat en paprika. En niet te vergeten die schijf uien. Wat dan weer een bolletje oplevert dat net iets te groot is voor de mond. Wat rest is een afwas waar alles onder de saus zit en onderwijl een gezellig gesprek met Zuid Afrikaners uit de buurt van Kaapstad die op veel plaatsen in Europa zijn geweest en zelfs het nodige van het Nederland kennen en weten te benoemd: haring met ui. Proost.


Shingwedzi camp site
Zonsondergang over de Shingwedzi

 
Langs de oever van de Shingwedzi rivier

Als de zon net op is staan we op het terras van de camping wat uitkijkt over de rivier de Shingwedzi. Behalve wat verkreukelde Fransen op het terras alleen wat vogels. We gaan dus maar snel op weg, langs de rivier in zuidelijke richting. Qua rijrichting zit je dan ook meteen aan de goede kant van de weg. De navigatie helpt ons ook. Regelmatig is er een kleine loop (Engels, spreek uit loep) langs het water waarvan je op de navigatie kunt zien dat deze verderop weer op de weg komt. Je zou hem anders niet genomen hebben. De weg is een dirt road wat zeker in dit jaargetijde (mei) op zich geen probleem is. Grootste ellende is dat de weg af en toe verandert in een wasbord. Allemaal van die richeltjes overdwars die stuk voor stuk proberen je auto uit elkaar te laten rammelen. Maar dan heb je ook wat. Af en toe prachtige uitzichten over de rivier waarvan nu overigens op sommige plaatsen niet veel meer over is dan een brede zanderige rivierbedding. Maar juist op die plaatsen waar wat meer water staat is wat doen. We zien weer wat kringen in het water en komen met de verrekijker tot de ontdekking dat het om krokodillen gaat. Met een luide plons op het water wordt even duidelijk wie hier de baas is. Verderop ontpoppen een paar grote rotsblokken zich tot nijlpaarden. Er is een kleintje bij die voortdurend onderduikt en rondjes zwemt rond zijn moeder. Een troepje bavianen steekt de weg over. Er zitten er ook nog een stel in een lage boom te eten. Een paar jonkies vermaken zich daar met het springen van de ene naar de andere tak.


Visarend

 
Dan plotseling een paar hele grote roofvogels die langs vliegen en verderop weer omkeren. Met de verrekijker is het duidelijk dat het om visarenden gaat. Even later zien we er vlak langs de weg eentje in een boomtop zitten. Grote witte kop, zwarte vleugels, bruine buik. Daarna een paar “herten” die raar lopen. Ah, ik weet het al, het zijn telgangers. Voor mij zien ze er uit als een soort lama’s, maar dit is toch het verkeerde continent. Opgezocht in het Krugerpark boekje, het blijkt te gaan om klipspringers. Een paar maraboes staan aan de rand van het water te wachten of er nog wat lekkers langs komt drijven. Al met al een prachtige route. Misschien is het een aanrader om wanneer de weg afbuigt van de rivier toch maar terug te gaan. Het alternatief is een paar uur doorrijden over een weg die voor een groot gedeelte een wasbord imiteert. Op een gegeven moment wordt je daar echt niet goed van. Het maakt ongelofelijke herrie, die camper moet en zal uit elkaar trillen en je kunt allen nog maar naar de weg kijken. Vreselijk vermoeiend, niet leuk. Gelukkig toch nog een paar mooie momenten als er ineens weer olifanten opduiken. We waren er zo langs geroffeld. We staan stil, maar durven niet achteruit te rijden, dat is echt te dicht langs de weg. Als het landschap weer meer open wordt zien we nog een stel olifanten die staan te drinken bij zo’n grote ronde hoge stenen bak. Het zijn er aardig wat bij elkaar. Na uren rijden komen we eindelijk weer op de asfaltweg tussen Shingwezi en Letaba.
We rijden weer een heel eind terug richting Shingwedzi als we worden ingehaald door een auto die ons wat wil vragen. Er blijken vijf Mozambikanen in te zitten die het spoor bijster zijn. De vrouw op de bijrijdersstoel heeft een grote doos op haar schoot waarop staat: Frozen Eggs. Zeker ergens boodschappen gedaan, maar dan hier rondrijden in het Kruger Park? De vraag is hoe ze naar Mozambique kunnen. We pakken er een kaartje bij. Op deze weg doorrijden naar het noorden is het nog een enorm stuk naar de noordoostelijk doorgang met Mozambique. Het advies is toch maar om te draaien. Voor Letaba is er ook een afslag richting een grensovergang. Ze draaien weer om en rijden de andere kant op. Raar verhaal. Midden in het park, met bevroren eieren, de weg kwijt naar Mozambique? Wij rijden weer verder naar het noorden.

Deze Zuid Afrika reis is voor 1.550 euro p.p. geboekt bij TravelWorld:
www.travelworld.nl

Red Rocks

Op een gegeven moment is de cirkel bijna rond en is aan onze linkerkant wederom de Shingwedzi rivier. We slaan linksaf een zandweg op richting Red Rocks, vijf km. Geen idee wat het is maar het klink veelbelovend. Niets te veel gezegd. De weg slingert zich een beetje omhoog en bij een uitkijkpunt mogen we, op eigen risico, uitstappen. Hier hebben we een fenomenaal uitzicht op, je raad het al, rode rotsen die aan de overzijde van de rivier een grote schuine helling vormen. We zien in de verte een eenzame mannetjes olifant. Een troepje bavianen vermaakt zich in een paar struiken en er is een kudde onbestemde herten die beneden aan de rivier langs schuift. Daarmee valt ons oog meteen ook op een meters lange krokodil die daar half in het water half op het land ligt te zonnen. Red Rocks, vijf km van de asfaltweg over een zandweg. Maar als wij het kunnen met onze camper… Een echt echte aanrader.


Red Rocks

Nijlkrokodil

 
In de buurt van de camping zien we de eerste file van auto’s. Er blijkt een leeuw gesignaleerd. Maar ja, deze leeuw loopt. Wie hem nu echt heeft gezien, of hoopt te zien. Bij ons blijft het bij hopen… Op het terras van de camping nog even genieten van het late zonlicht over de rivier. Daarna rijden we terug naar “ons” plaatsje waar we stoelen en tafel hadden laten staan om zeker te zijn van een plek dichtbij en stroompaal. Tegen zonsondergang gaan overal de barbecues weer aan. Bij ons liggen er allemaal volstrekt vreemde soorten groenten in een aluminium bak. Je weet niet wat je eet, maar het smaakt prima. Voor de varkenslap die doorregen is met vet hebben we nog een goede tip gekregen. Citroensap op het vet zorgt er voor dat het oplost en knapperig wordt. Van de citroen proef je niets in het vlees en inderdaad is een groot gedeelte van het vet verdwenen. En lekker! Glaasje Zuid-Afrikaanse wijn erbij…

Alle artikelen over de camperreis door Zuid Afrika:

Bekijk de exclusieve ReisDrift.Net video op YouTube:
 


Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.