Zuid Afrika Camperreis #10 – Blyde River Canyon

Richting Blyde River Canyon

Het zit er op, we gaan het Kruger Park verlaten. Het was mooi, heel mooi.

Via Orpen gaan we het park uit, terug op de normale wegen met af en toe een pothole. Blijven uitkijken dus. We rijden naar het noord-westen om vanaf de bovenkant de panorama route te volgen langs de Blyde River Canyon. Het golvende landschap in het Kruger Park gaat nu over in echte bergen. Na een uur of twee rijden gaan we door de tunnel en dan zitten we er midden in. Het is nog wat bewolkt, sommige toppen zitten in de wolken, en we hopen dat de zon dit probleem nog wat zal oplossen. Een prachtige route, zeker in dit jaar getijde (mei). Het is duidelijk herfst en de bomen hullen zich in de mooiste kleuren, variërend van rood en bruin tot geel.


Blyde River Canyon
We rijden de bergen in...

 

De Drie Rondawels

De eerste stopplaats die we aandoen is die van De Drie Rondawels. We betalen de veertig Rand entree om verder te mogen rijden. Aan het einde van deze weg staan allemaal stalletjes met lokale souvenirs, maar eerst kijken naar het uitzicht. De bewolking is inmiddels gelukkig aan het breken en er komt af en toe een zonnetje tussendoor. We kijken tegen de zon in naar de imponerende bergpunten aan de overzijde met voor ons een gapende afgrond van de kloof en in de diepte de rivier. Bijzonder mooi en een echte aanrader. Terug bij de stalletjes kijken we of er nog wat moois tussen zit voor ons. Het zijn vooral complete series van dezelfde soort olifantjes en andere beesten, je kent dat wel. Bij een tentje zijn ook stenen beeldjes te krijgen. Een paar giraffen valt wel in de smaak, nog wel flink afdingen. Hij begint bij 800 Rand (48 euro), maar zegt direct: voor jullie 600 Rand. Afijn, veel te duur. We kopen hem uiteindelijk voor 300 Rand en dat is nog altijd zo’n 18 euro. Een mooie prijs voor hem en voor ons, lijkt mij.


De Drie Rondawels
De Drie Rondavels

Souvenirs

 

Bourkes Potholes

De volgende halte voor ons is Bourkes Potholes. Als je er naar toe loopt zie je verderop wat  leuke watervalletjes, maar je snapt niet waar al die heisa voor is. Totdat je over het hek naar beneden kijkt. In de smalle doorgangen voor het water zijn allemaal ronde holen uitgeslepen, Op verschillende hoogtes, van verschillende groottes in kleuren varierend van wit tot donker bruin. Dit zijn de echte Potholes, niet te verwarren met die Slaggate in het wegdek. Een merkwaardig fenomeen, maar zeer fotogeniek. De paar chinezen die er lopen houden zich vooral bezich met het gooien van muntjes naar beneden (waar er al een paar duizend liggen) en als ze het muntje in de juiste Pothole gooien dan mogen ze kennelijk bidden en een wens doen. ’s Lands wijs, ’s lands eer. De twee bruggen die er zijn om de kloof te overbruggen zien er stevig uit, maar of ze het ook zijn? Als jij stil staat op de brug en er loopt iemand anders overheen dan begin je te twijfelen aan je evenwichtsorgaan. Een meer nuchtere kijk op de zaak zegt dat de brug beweegt. Geen paniek. Er zijn u al drie miljoen achthonderdachtentachtig mensen voorgegaan.


Bourkes Potholes

P1030113

 

God’s Window

Waar de naam vandaan komt weet ik niet maar als wij aankomen zien we helemaal niets door het raam. Of de gordijnen zijn dichtgedaan, of we zitten in de wolken. We besluiten eerste maar te lunchen (lang leve de camper). Zoals afggesproken trekt de mist op als wij klaar zijn met de lunch en lopen we naar de verschillende plaatsen aan de rand van deze afgrond om te zien wat God ons hier zoal te bieden heeft. Nou, dat is een prachtig weidse blik, of zoals ook wel op de borden staat: Wonderuitsig. En dat is het. Je kunt erg ver kijken, als het heel helder is. Maar we mogen niet klagen. De wolken die ons omringenden zijn vertrokken, de zon schijnt weer en we hebben een prachtig Uitsig zoals God dat bedoelt moet hebben.


God's Window

 

Graskop, Pelgrim’s Rest, Sabie

Van de The Pinnacle is niets anders meer over dan een geruïneerde parkeerplaats met bomen die je alle uitzicht ontnemen op de Goddelijke vergezichten. Tot zover de Blyde River Canyon.

Via Graskop (geweldige plaatsnamen hebben ze in dit land) maken we een ommetje naar Pelgrim’s Rest, maar dat valt tegen. Wat  leuke gebouwtjes, met name bedoeld voor de toeristen en verkopers die proberen je de auto uit te gebaren en tot aankopen te zetten. Tevergeefs. De twaalf kilometer heen en weer was een mooi zijstapje. Via Sabie komen we bij onze camping Merry Pebbles, een mooie camping met een aardig rustiek restaurant waar we voor de eerste maal deze vakantie uit eten gaan. Er is verder ook niet veel te doen op de camping. De zon is al lang onder achter de dichtbij gelegen heuvel. In het restaurant is het eten niet super, maar het heeft een gezellige uitstraling met brandende open haard, en voor een redelijke maaltijd met zijn tweeën voor zesendertig euro, inclusief drank, hoef je het ook niet te laten. En, het scheelt in ieder geval een keer afwassen…

Deze Zuid Afrika reis is voor 1.550 euro p.p. geboekt bij TravelWorld:
www.travelworld.nl

Alle artikelen over de camperreis door Zuid Afrika:

Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.