Noord Friesland en Dokkum

Wederom een mini-camping in Friesland

Een heerlijk kort weekendje naar Friesland. Dit keer om wat te kunnen fietsen en het oude stadje Dokkum met een bezoek te vereren.
Onze uitvalsbasis is weer een mini-camping waar maar een paar gasten zijn. Dit in tegenstelling tot de chaos die we meemaakten op een minicamping ten tijde van de Luchtmachtdagen in Leeuwarden. Het kleinschalige van zo’n mini-camping of van kamperen bij de boer spreekt ons wel aan.


Ingang mini-camping
Niet zo druk dit keer...

 

Op de fiets

Voor het bepalen van de fietsroute maken we gebruik van de knooppunten (Fietsknooppunten, hoe werkt het eigenlijk?): “Fietsroutes langs mooie en bijzondere plekken, prachtige fietspaden en autoluwe wegen zijn in kaart gebracht en vormen zo een netwerk. De kruising van twee of meerdere paden en wegen is het fietsknooppunt. Elk knooppunt heeft een eigen nummer en bij elk knooppunt vindt u een paneel waarop het fietsroutenetwerk afgebeeld staat”. Het leuke in Friesland is dat sommige trajecten zelfs gewoon door een weiland lopen, een smal paadje verhard met schelpen.
Slingerende riviertjes doorkruisen het vlakke landschap wat overal wordt opgesierd met plukjes bomen. En dat is niet voor niets. Tussen de bomen is vrijwel altijd een boerderij te vinden en die bomen geven enige beschutting tegen de wind die hier verder ongehinderd zijn gang kan gaan.


Boerderij tussen de bomen
Molen aan riviertje

 

Dat Friesland zijn eigen taal heeft zal weinig Nederlanders zijn ontgaan. Als je niet van Nederlandse afkomst bent zou je zo maar kunnen denken ook met buitenlanders van doen te hebben. Wikipedia leert mij dat sinds 2004 in alle overheidsstukken (ook landelijk) officieel gesproken moet worden van Fryslân. Het is maar dat je het weet.
Als we langs de weilanden fietsen zien we ook dat de Friezen niet op één (fries) paard wedden. Er loopt een boer langs de weg met een stel schapen en twee alpaca’s, een bruine en een witte. Die geven namelijk ook wol. Ze zijn alleen vergeten (?) het hoofd mee te scheren met als gevolg een pruik als van een echte Rocker.


Rocking Alpaca
Moddergat onder aan de dijk
Moddergat Reddingsboatreed

 

Moddergat

Nee, we gaan niet met modder gooien, Moddergat is GEWOON de naam van een klein dorpje aan de goede kant van de imposante dijk langs de Waddenzee. Wat leuke oude huisjes en boerderijen onder aan de dijk. Vanaf hier kan je je ook wagen aan wadlopen, waarbij het de kunst is weer vaste grond onder de voeten te krijgen voordat het vloed wordt. We willen het onze hond besparen. Die houdt namelijk niet van natte voeten…

Zie ook de exclusieve ReisDrift.Net impressie van Noord Friesland en Dokkum:
 


 
Dokkum

Dokkum. Tja, in Dokkum werd in 754 Bonifatius vermoord. Tot zo ver onze parate kennis (met uitzondering van het jaartal). Dat geeft wel aan dat het al een heel oud stadje is, jawel, met stadsrechten. Tot aan halverwege de zestiende eeuw is Dokkum een aantal keer behoorlijk te grazen genomen, daarna werd het rustiger en kon Dokkum zich ontwikkelen. Dokkum kent een Admiraliteitsgebouw. Huh? Dan zou je toch zee verwachten? Die was er ook! Dokkum had tot halverwege de zeventiende eeuw een open verbinding met de zee. Daarna slipten de verbindingen dicht en verhuisde de Admiraliteit naar Harlingen. Als klap op de vuurpijl ging Dokkum aan het einde van die periode ook nog eens failliet, door de hoge kosten van de aanleg van een trekvaart in een poging meer scheepvaartverkeer aan te trekken.


Oude gevels
Klokketoren stadhuis

 

Het stadhuis is een prachtig gebouw wat al dateert uit 1610. Sindsdien zijn er de nodige verbouwingen en aanvullingen geweest, door de met de tijd veranderende eisen. Vanwege de belangrijkheid van Dokkum werden er ook stadswallen aangelegd. Evenzo belangrijk is de likeurstokerij van Dokkum. Of in ieder geval, evenzo bekend: Sonnema Berenburg. (Je moet er niet te veel van drinken weet ik uit ervaring…)


Pakhuizen

 

Inmiddels is Dokkum natuurlijk al lang uit zijn voegen gebarst en ligt er meer Dokkum buiten de wallen dan daar binnen. Maar wat er binnen die wallen ligt is een bezoekje meer dan waard, een gezellig stadje met historie en prachtige huizen en gebouwen met mooie oer-hollandse gevels.

 
Gratis sponsor worden van deze website?
Kijk op http://reisdrift.net/int/verantwoording


Delen met anderen:
Facebooktwitterlinkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.